Foto: Vlada CG

Zamjenik predsjedavajućeg Doma lordova kod Filipovića

"Članstvo Crne Gore u NATO važno za stabilnost Zapadnog Balkana"

Lord Hau Frederik Ričard Pen Kurzon, zamjenik predsjedavajućeg Doma lordova, gornjeg doma britanskog parlamenta i državni sekretar za odbranu, posjetio je danas Ministarstvo odbrane, gdje ga je primio državni sekretar Slobodan Filipović.

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, britanski lord boravi u Crnoj Gori povodom posjete dva kraljevska borbena aviona Jurofajter tajfun (Eurofighter Typhoon) našoj zemlji. Avioni će biti na aerodromu “Knjaz Danilo” u Golubovcima od danas do 28. juna. 

Filipović je naglasio značaj posjete kraljevskih borbenih aviona Crnoj Gori, čime naša zemlja promoviše bezbjednost svog vazdušnog prostora, a Ujedinjeno Kraljevstvo potvrđuje posvećenost intenzivnim savezničkim odnosima.

On je iskazao zadovoljstvo kvalitetnom i sadržajnom saradnjom Crne Gore i Ujedinjenog Kraljevstva na polju odbrane, baziranoj na brojnim projektima koji doprinose uspješnoj reformi odbrambenog sektora, razvoju interoperabilnosti Vojske Crne Gore i modernizaciji kapaciteta Ministarstva odbrane.

Filipović se posebno zahvalio na saradnji na planu obrazovanja, ističući značaj podrške Ujedinjenog Kraljevstva izgradnji naših institucionalnih i nacionalnih kapaciteta za sajber odbranu. On je kazao da će Ministarstvo odbrane Crne Gore ostati posvećeno jačanju saradnje sa Ujedinjenim Kraljevstvom, kroz definisanje novih zajedničkih projekata.

Kurzon je istakao da se Crna Gora dokazala kao kredibilan i pouzdan saveznik, koji nastavlja sa uspješnim reformama i aktivno doprinosi međunarodnim mirovnim misijama i operacijama.

On je dodao da je članstvo Crne Gore u NATO važno za stabilnost Zapadnog Balkana, uz zaključak da je posjeta britanskih vazduhoplova jedan u nizu uspješnih zajedničkih projekata Ujedinjenog Kraljevstva i Crne Gore.

Sastanku je prisustvovao i načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore brigadni general Dragutin Dakić.

Jurofajter tajfun je manevarski, višenamjenski, dvomotorni lovački avion četvrte generacije, nastao kroz saradnju i kooperaciju Ujedinjenog Kraljevstva, Njemačke, Španije i Italije.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.