Sahrana u svemiru: Večeras lansiranje rakete sa kremiranim ostacima 152 osobe
Lansiranje rakete „falkon hevi“ prošle godine

Sahrana u svemiru: Večeras lansiranje rakete sa kremiranim ostacima 152 osobe

„Spejs Eks“ se sprema da lansira treću po redu raketu „falkon hevi“, ovaj put sa 24 satelita na njoj, ali i još jednim neobičnim teretom – posmrtnim ostacima.

Lansiranje je zakazano za kasno večeras i zajedno sa uređajima koji će orbitirati oko Zemlje na sebi će nositi i kremirane ostatke 152 osobe.

Mjesto na raketi za posmrtne ostatke zakupila je kompanija "Celestis Memorial Spaceflights", koja se bavi kupovinom prostora na svemirskim letovima i njegovim popunjavanjem malim metalnim kapsulama sa ljudskim pepelom.

Osim bizarnosti, čitavu priču karakteriše i visoka cijena – 5.000 dolara po gramu pepela.

Kapsule sa ostacima će se naći na jednom od satelita i kružiće oko Zemlje sve dok je u upotrebi.

Svaka kapsula ugravirana je sa natpisom poput onog na grobnim spomenicima, sa imenima čiji je pepeo kao i raznim porukama.

Kompanija "Celestis Memorial Spaceflights" radi od 1994. godine, a do sada je već u svemir nosila kapsule na 15 različitih raketa - osam suborbitalnih letova, šest u Zemljinu orbitu i jedan čak do Mjeseca.

Osim orbitalnih letova, kompanija nudi i putovanje pepela u takozvani duboki svemir, ali je ta usluga znatno skuplja – 12.500 dolara po gramu.

RTS

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.