Počeo Petrovski post,  vodite računa o svojim mislima i djelima
ilustracija

Počeo Petrovski post, vodite računa o svojim mislima i djelima

Petrovski post počeo je danas, 24. juna i trajaće do 12. jula, kada slavimo Petrovdan.

Ovaj post se naziva još i apostolski i počinje prvog ponedeljka posle Duhovske nedelje i traje do paznika Svetih apostola Petra i Pavla.

Tokom posta, najvažnije je da vodite računa o svojim mislima i djelima, a nešto manje i o hrani koju konzumirate. Prije početka posta, obavezno se posavjetujte sa svojim sveštenikom kako biste ustanovili pravila posta.

posnahrana1

Petrovski post je po "strogoći" sličan Božićnom postu, mada je dosta blaži. Tokom ovog posta jede se riba i proizvodi kuvani i prženi na "ulju", dok se srijedom i petkom posti na vodi.

Na dan Rođenja Sv. Jovana Krstitelja jedemo ribu, iako padne u srijedu ili petak. Ukoliko Petrovdan padne u srijedu ili petak, toga dana ne mrsimo već jedemo ribu, vino i ulje.

Izvor: kurir.rs

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.