Država nema podataka o svojoj imovini
Foto: Ilustracija

Nakon usvajanja zakona

Država nema podataka o svojoj imovini

Ni deset godina od usvajanja zakona, Crna Gora nema registar državne imovine, odnosno sveobuhvatne podatke sa kojim nepokretnostima raspolaže i koja je njihova vrijednost.

Godinama Državna revizorska institucija (DRI) na to upozorava, daje preporuke, ali se stanje mnogo ne mijenja, i dalje je (ne)evidencija državne imovine sistemski i veliki problem, piše Pobjeda.

Podsjetimo da je parlament 2009. godine usvojio Zakon o državnoj imovini kojim je definisano da su organi i javne službe u vlasništvu države, kao i opština, dužni da naprave popis, procjenu i evidentiranje nepokretnih stvari koje su u njihovom vlasništvu i u roku od godinu dostave podatke Upravi za imovinu.

Uprava je bila dužna da uspostavi jedinstvenu evidenciju nepokretnih stvari iz državne imovine u roku od 90 dana nakon što im se podaci dostave.

Da li je konačno došlo vrijeme za ključne promjene, Pobjeda je pitala DRI, koja ce uskoro objaviti sveobuhvatnu reviziju ove objasti. Senator dr Branislav Radulović kaže da bi uskoro trebalo da bude objavljena revizija evidencije državne imovine i da očekuje da to bude prekretnica u uspostavljanju registra ove imovine.

"U skladu sa godišnjim planom za ovu godinu okončana je revizija 'Uspješnost uspostavljanja, vođenja i kontrole evidencije državne imovine kod državnih organa'. Subjektima revizije dostavljen je preliminarni izvještaj i usaglašena su sva pitanja u dijelu zaključaka, ocjena i preporuka.U toku ove sedmice nadležni kolegijum DRI će pristupiti usvajanju konačnog izvještaja, koji će biti objavljen na sajtu DRI“, najavio je za Pobjedu Radulović, koji je i rukovodilac kolegijuma za ovu reviziju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.