Puž izazvao haos u Japanu: Zaustavio 30 vozova i blokirao 12 hiljada ljudi
Ilustracija

Puž izazvao haos u Japanu: Zaustavio 30 vozova i blokirao 12 hiljada ljudi

Mali puž poremetio je željeznički saobraćaj prošlog mjeseca u Japanu, piše BBC.

Puž je, kako prenosi Index.hr, uzorkovao nestanak struje, što je dovelo do zastoja u pokrajini Kajuši i tako poremetio oko 30 vozova kojima je putovalo više od 12 hiljada ljudi.

Japanski mediji izvijestili su da se puž provukao kroz malu pukotinu do prekidača, čime je izazvao kratki spoj. Sprženi ostaci puža pronađeni su pokraj šina.

Slični incidenti ranije su zabilježeni u Velikoj Britaniji i Švajcarskoj. 

Naime, u britanskom Darlingtonu 2011. godine puž je takođe doveo do saobraćajnog haosa kad se ugurao u kontrolnu kutiju semafora i izazvao kratki spoj.

A u švajcarskom CERN-u do zastoja najvećeg svjetskog akceleratora čestica Velikog hadronskog sudarača 2016. godine dovela je jedna lasica.Najveći stroj na svijetu bio je pod punim naponom, kada su naučnici zabilježili "ozbiljnu električnu perturbaciju". Lasica se zavukla u transformatorsku stanicu i dotakla visokonaponski transformator te je na mjestu ostala mrtva, dok je postrojenje pretrpjelo veću materijalnu štetu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.