Krediti iz budžeta SAD za modernizaciju vojske Crne Gore

Predlog Kongresu

Krediti iz budžeta SAD za modernizaciju vojske Crne Gore

Američki kongresmen iz redova Demokrata Eliot Engel predložio je Kongresu SAD Zakon o finansiranju odbrane NATO, kojim bi se zemljama koje su postale članice NATO poslije 1999. godine, među kojima je i Crna Gora, obezbijedili krediti iz budžeta SAD za modernizaciju vojske.

Engel je našoj javnosti postao poznat nakon prošlogodišnjih izjava predsjednika SAD Donalda Trampa o “agresivnim” Crnogorcima kada je kazao da žali zbog ovakvih Trampovih stavova i da je zahvalan Crnoj Gori za doprinos Alijansi, posebno u pogledu obećanja da će poslati još vojnika u Avganistan.

On je tada naglasio i da razumije napetosti između Crne Gore i Rusije, te da vjeruje da Trampova retorika, i nazivanje Crne Gore agresivnom, ide na ruku ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

“Politika Sjedinjenih Država je da podrži saveznike NATO u sticanju moderne vojne opreme koja zadovoljava standarde NATO-a za interoperabilnost, kao i u smanjenju njihove zavisnosti od odbrambenih proizvoda Rusije i zemalja bivšeg SSSR-a”, navodi se u zakonu dostavljenom Kongresu.

Zakon navodi da mnogi američki saveznici, uključujući zemlje NATO, nastavljaju da koriste sovjetsku opremu, koja ih “prisiljava na kupovinu rezervnih djelova i usluga iz Rusije. Takođe, naglašava se da ove zemlje nemaju potrebna finansijska sredstva za kupovinu “nove skupe opreme.

RTCG

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.