Istražuju okolnosti pod kojim je kokain utovaren, Holandija bila krajnja destinacija

Rekordna zaplena u Filadelfiji

Istražuju okolnosti pod kojim je kokain utovaren, Holandija bila krajnja destinacija

Zvaničnici federalne vlasti Filadelfije juče su na konferenciji za medije kazali daje Holandija bila označena kao krajnja destinacija broda MSC Gajan na kojem je u ponedjeljak u Filadelfiji zaplijenjen kokain vrijedan milijardu američkih dolara.

Brod MSC Gajan je krenuo iz Paname, preko Čilea i Bahama doplovio u Filadelfiju gdje je nakon zapljene droge prekinuto njegovo kretanje ka Holandiji, koja je označena kao krajnja destinacija, prenosi Pobjeda.

Američki zvaničnici su saopštili da otkrivena droga na brodu MSC spada u najveće zapljene droge ikada u istoriji američke carine.

U akciji američke policije u utorak su uhapšeni Ivan Đurašević i Fonofave Tijasage. Tamošnji izvor iz istrage, nezvanično je saopštio da je uhapšeno još četiri osobe od kojih su tri crnogorski državljani.

Izvori bliski istrazi, nezvanično su saopštili da su osim Đuraševića i Tijasage, lisice na ruke stavljene Bošku Markoviću (37), Aleksandru Kavaji (25), Nenadu Iliću (39) i Lauli Pulu (32).

Visoki funkcioner federalne policije Vilijam Meksvajn kazao je da uhapšenim mornarima koji se sumnjače za krijumčarenje kokaina prijeti doživotna robija. On je zatražio da osumnjičeni ostanu u pritvoru do početka suđenja.

Rasprava o određivanju pritvora zakazana je za ponedjeljak. Američki carinici i granični policajci su u nedjelju veče upali na brod MSC Gajan nakon što su uočili anomaliju prilikom ispitivanja sedam kontejnera koji su se nalazili na ovom teretnjaku. U sudskim dokumentima se navodi da je droga sa šest manjih brodova utovarena na MSC Gajan, noć nakon što je napustio Peru.

Svi koji su pretovarali drogu nosili su ski maske.

Đurašević je u istrazi ispričao da ga je za 50.000 dolara angažovao brodski oficir na pretovaru kokaina sa manjih brodova koji je kasnije uskladišten u sedam kontejnera.

Poslije odlaska iz Perua pozvao me je glavni oficir da dođem na palubu gdje sam vidio mreže i dizalicu na lijevoj strani broda navodi se u sudskim spisima.

On je sa još četiri osobe sa sedam ili osam manih brodova vukao mreže u kojima su se nalazile kese sa drogom na palubu teretnjaka MSC Gajan.

Prema riječima Đuraševića, dva ili tri člana brodske posade skladištili su kokain potom u kontejnere koji su se nalazili na brodu. Čitav proces je, kako se navodi u sudskim spisima, trajao 30 do 40 minuta. Analiza biološkog materijala koji je uzet sa dlanova Đuraševića pokazala je prisustvo kokaina.

Međutim, istražiteljima je nelogična priča po kojoj je tri člana posade uz pomoć četiri krijumčara za 40 minuta utovarilo na brod 15,5 tona kokaina koje su potom uskladištili u kontejnere. Osim toga, nelogična je i priča Đuraševića da je droga isporučena na moru jer je praksa krijumčara da drogu utovaraju na kopnu u kontejnere i skrivaju je među drugom robom. Kontejner se potom hermetički zatvori i ne otvara dok ne stigne do odredišta, koje je obično na drugom kraju svijeta.

Pretovar droge na otvorenom moru je znatno rizičniji od utovara na kopnu, smatraju istražitelji.

Agenti još uvijek istražuju okolnosti pod kojim je kokain utovaren na MSC.

Američki mediji navode da je ovo druga velika zapljena droge na brodovima MSC kompanije u luci u Filadelfiji.

U martu je zaplijenjeno skoro tona kokaina vrijedna 15 miliona američkih dolara.

Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.