EU povlači antibiotike za liječenje urinarnih infekcija!
Ilustracija

EU povlači antibiotike za liječenje urinarnih infekcija!

Evropska agencija za ljekove i Agencija za lekove Srbije preporučili su krajem aprila 2019. da se ograniče, ili potpuno izbace iz upotrebe neke grupe antibiotika koji su se do sada primenjivali kod urinarnih infekcija. To su ljekovi koji sadrže cinoksacin, flumekvin, nalidiksinsku kiselinu i pipemidinsku kiselinu – zato je neophodan oprez prilikom izbora terapije za tegobe urinarnih infekcija.

Urinarne infekcije predstavljaju ozbiljan zdravstveni problem i spadaju u red najučestalijih infekcija. Svaka druga žena će bar jednom u svom životu imati urinarnu infekciju, a oko 10 odsto žena ima infekcije koje se više puta ponavljaju.

Prof. dr Vladimir Bančević, urolog Klinike za urologiju Vojnomedicinske akademije, pričao je za Novosti o tome zbog čega su kod nekih ljudi urinarne infekcije češće i koje su najefikasnije metode za njihovo liječenje.

* Šta izaziva urinarne infekcije?

Ešerihija koli je najčešći uzročnik ovih infekcija, a njeno prirodno stanište je završni dio debelog crijeva. Zbog neposredne blizine ove bakterije lako prelaze iz svog normalnog mjesta boravka do vagine i spoljašnjeg otvora mokraćnog kanala, gdje se razmnožavaju i šire ka bešici, gornjim mokraćnim putevima pa sve do bubrega, izazivajući urinarne infekcije.

* Zbog čega se javljaju urinarne tegobe?

Pad imuniteta, nedovoljan unos tečnosti, dijabetes, prisustvo peska i kamena u mokraćnim putevima i seksualni odnosi su faktori rizika za olakšano nastajanje urinarnih infekcija.

Novija ispitivanja pokazuju da oko 10 odsto žena ima poseban tip sluznice, za koji se Ešerihija vezuje jače i čvršće, pa je kod ovih žena liječenje urinarne infekcije teže, duže traje i može da poprimi formu hroničnih ili ponavljanih infekcija.

* Koje su najčešće tegobe koje ukazuju na urinarnu infekciju?

Urinarna infekcija se najčešće manifestuje učestalim nagonom za mokrenjem, peckanjem pri mokrenju, bolom u donjem dijelu trbuha ili u mokraćnoj cijevi naročito pri kraju mokrenja, a ponekad se može javiti i krv u urinu, vidljiva golim okom ili mikroskopski. U ovakvim slučajevima se najšešće radi o zapaljenju mokraćne bešike (cistitis). Ako se infekcija pogoršava može se javiti i povišena tjelesna temperatura.

* Koje vrste urinarnih infekcija postoje?

Urinarne infekcije dijelimo na akutne - naglo nastale (sa burnom simptomatologijom) i hronične - laganog toka koje traju duže. Postoji podjela i na komplikovane i nekomplikovane, pri čemu kod komplikovanih urinarnih infekcija postoji neka patofiziološka ili anatomska predispozicija da nastane infekcija. Obično se takva infekcija liječi duže ili snažnijim antibioticima kao što je to slučaj kod dijabetičara, imunokompromitovanih pacijenata, oboljelih od malignih bolesti, kod pacijenata koji imaju kamen u mokraćnim kanalima ili neku urođenu ili stečenu anomaliju urinarnog trakta i dr.

Neke urinarne infekcije nastaju isključivo nakon seksualnog odnosa, pa ih nazivamo “honey moon” cistitisima ili infekcijama “medenog mjeseca”, i one zahtijevaju poseban vid terapije.

Urinarne infekcije u trudnoći se moraju liječiti i izliječiti, jer mogu da izazovu prijevremeni porođaj ili rođenje djeteta manje tjelesne mase.

Posebnu vrstu predstavljaju bolničke infekcije, jer su često uzrokovane veoma otpornim bakterijama, neosetljivim na dejstvo brojnih antibiotika.

Najteži oblik urinarne infekcije je urosepsa koja nastaje širenjem infekcije do drugih organa. Predstavlja teško i po život opasno stanje, a liječi se često posebnim “rezervnim” antibioticima.

* Kako se potvrđuje postojanje urinarne infekcije?

Urinarne infekcije se dokazuju pregledom urina i analizom urinokluture, za šta je potrebno uzeti prvi jutarnji urin, srednji mlaz, nakon pranja ruku i genitalija. Ne treba zaboraviti da uzorak urina treba donijeti najkasnije za 30-45 minuta u laboratoriju, ili ga čuvati na donjoj polici frižidera.

* Kako se urinarne infekcije liječe?

Liječenje antibioticima ne treba prepustiti pacijentu. Vrstu antibiotika, dužinu trajanja terapije i dozu isključivo propisuje lekar nakon pregleda, a terapija mora biti prilagođena svakom pacijentu.

Ženama koje zbog Ešerihije imaju tri ili više epizoda nekomplikovanih zapaljenja mokraćne bešike tokom jedne godine, Evropsko udruženje urologa preporučuje da u trajanju od tri mjeseca koriste kapsule koje u sebi sadrže neaktivne dijelove bakterije Ešerihije koli, pomoću čega se podiže imunitet u borbi protiv nove infekcije. Moguće je u određenim slučajevima napraviti i vakcinu za svakog pacijenta posebno, odnosno za specifični tip Ešerihije čijom upotrebom se za oko 60 odsto smanjuje vjerovatnoća javljanja ponavljanih urinarnih infekcija.

* Da li je moguće riješiti problem prirodnim putem?

Biljni preparati, kao što je Naturoplex, svojim blagim antispetičnim dejstvom pomažu u borbi protiv akutnih urinarnih infekcija, ali čine i dobru osnovu za liječenje hroničnih urinarnih infekcija i sprječavanje ponavljanja istih, što je dokazano u više sprovedenih kliničkih studija. Svojim diuretskim dejstvom dovode do ubrzane eliminacije bakterija iz urinarnog trakta, a vezujući se za samu bakteriju sprječavaju njeno vezivanje za sluznicu mokraćne bešike.

7 praktičnih (dodatnih) savjeta kako se boriti protiv urinarne infekcije:

* prvi i osnovni savjet je povećanje unosa tečnosti, jer se tako smanjuje koncentracija bakterija u mokraćnim organima, a češćim izmokravanjem se one i mehanički odstranjuju

* treba izbjegavati hladne i gazirane napitke

* u periodima liječenja urinarnih infekcija treba redukovati unos slatkiša

* izbjegavati polne odnose u periodu infekcije

* prestati sa upotrebom spermicidnih kontraceptiva

* povećati nivo lične higijene

* ne treba odlagati mokrenje, već naprotiv izmokravati se što češće

Novosti 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.

Komentara: (0)

Novi komentar