Formiran krivični predmet zbog prebijanja Kolašinke od strane policajca
Ivica Stanković

Formiran krivični predmet zbog prebijanja Kolašinke od strane policajca

Osnovni državni tužilac u Kolašinu formirao je krivični predmet u slučaju prebijanja Kolašinke Andree Sekulić, a u kojem je okrivljen pripadnik Uprave policije Ivan Bojić.

To je učinjeno nakon intervencije vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića. Stanković je reagovao nakon što su mu iz Centra za ženska prava uputili zahtjev za preispitivanje odluke kolašinskog tužioca, koji je taj slučaj prvobitno kvalifikovao kao prekršaj.

Dan nakon incidenta Savjet za građansku kontrolu rada policije pozvao je tužilaštvo da preispitaju ocjenu jer su dostupne informacije koje ukazuju na postojanje nasilničkog ponašanja ili nekog drugog krivičnog djela koje se goni po službenoj dužnosti.

Djevojka je “Vijestima” ispričala da ju je službenik Uprave policije dva puta, krvnički i bez razloga, pretukao u noćnom klubu “Selekt” 9. juna.

“Od rukovodioca Osnovnog državnog tužilaštva u Kolašinu zatražio sam hitan izvještaj o postupanju u ovom predmetu.

U dostavljenom izvještaju se, između ostalog, navodi da je postupajući tužilac u ovom predmetu, nakon što je upoznat sa medicinskom dokumentacijom A. S., formirao krivični predmetu u kome je zahtijevao preduzimanje konkretnih radnji (izuzimanje audio-vizuelnog snimka sa video nadzora noćnog kluba ‘Select’ u Kolašinu i prikupljanje drugih obavještenja).

U daljem toku postupka, kako je navedeno u izvještaju, biće preduzete i druge neophodne radnje kako bi se utvrdilo eventualno postojanje elemenata krivičnog djela za koje se goni po službenoj dužnosti”, navodi se u odgovoru Stankovića nevladinoj organizaciji na čijem je čelu Maja Raičević.

Iz Centra za ženska prava prethodno su izrazili zabrinutost zbog odluke kolašinskog tužioca da slučaj rodno zasnovanog nasilja nad ženom, kvalifikuje kao prekršaj, a ne kao krivično djelo koje se goni po službenoj dužnosti.

“Ovo tim prije što je za ovo djelo okrivljen službenik Uprave policije koji je svojim ponašanjem žrtvi nanio ozbiljne fizičke povrede, a uvredama, prijetnjama i ponašanjem iskazao izrazito diskriminatoran stav prema oštećenoj kao ženi. ODT Kolašin je odluku o kvalifikaciji djela donijelo prije nego je saslušalo oštećenu, bez uvida u kompletnu medicinsku dokumentaciju, fotografije povreda koje oštećenoj nije vještačio niko od sudskih vještaka”, piše u saopštenju te nevladine organizacije od prije sedam dana. Nakon incidenta, Iz Uprave policije saopštili su da je protiv njihovog službenika podnesena prekršajna prijava i da će disciplinski odgovarati.

Iz NVO su najavili da će oštećenoj žrtvi omogućiti besplatno pravno zastupanje.

Sekulićeva je nakon što je prebijena, ispričala “Vijestima” da je sve počelo nakon što je nekoliko puta bezuspješno molila policajca da izađe iz ženskog toaleta u koji je ušao za njom.

Rekla je da Bojića ne poznaje.

Policajac je, prema njenim riječima, ubrzo postao agresivan najprije ju je brutalno vrijeđao, a onda i tukao rukama i nogama.

Stanković je dopisom obavijestio Centar za ženska prava da je od Višeg državnog tužilaštva tražio preispitivanje potupanja kolašinskog tužioca u tom slučaju.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.