Tramp odobrio pa otkazao vojni udar na Iran

Tramp odobrio pa otkazao vojni udar na Iran

SAD pripremile su se za vojni udar na Iran, kao odmazdu za obaranje američke bespilotne letjelice, ali je operacija opozvana samo nekoliko sati prije početka, rekao je jedan američki zvaničnik, prenosi AP.

Zvaničnik, koji je insistirao na anonimnosti, rekao je da su među metama udara bili radari i baterije za projektile.

Njujork tajms objavio je, pozivajući se na izvor iz administracije, da je američki predsjednik Donald Tramp odobrio udar, a potom ga i otkazao.

Iran tvrdi da ima dokaze da je oboreni američki dron ušao u vazdušni prostor

Bijela kuća odbila je da komentariše pisanja medija.

Na pitanje ranije u toku dana o napadu na Iran, Tramp je odgovorio: "saznaćete uskoro".

Nejasno je dokle su stigle pripreme za udar, ali nijedan projektil nije lansiran, niti metak ispaljen, naveo je zvaničnik.

Vojna operacija otkazana je u četvrtak, u 19:30 sati po vremenu u Vašingtonu, pošto je Tramp većinu dana sa savjetnicima za nacionalnu bezbjednost i liderima Kongresa razgovarao o strategiji za Iran.

NYT je naveo da su svi vojni zvaničnici u lancu komandovanja u četvrtak popodne, po lokalnom vremenu, očekivali uputstva za odabrane ciljeve, uključujući i iranske radare.

"Avioni su bili već u vazduhu, a brodovi na svojim pozicijama, ali ni jedan projektil nije ispaljen kada je stigla poruka: odstupite", naveo je NYT riječi višeg zvaničnika Bijele kuće.

Prema planu, napad je trebalo da počne u ranu zoru i to danas, kako bi se minimalizovao rizik mogućih ljudskih žrtava.Nije međutim jasno da li je naređenje o napadu potpuno povučeno, ili ne, istakao je BBC.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.