Sud da preispituje odluke o oduzimanju poslovne sposobnosti
Vlada Crne Gore

Po službenoj dužnosti

Sud da preispituje odluke o oduzimanju poslovne sposobnosti

Vlada je na današnjoj sjednici utvrdila Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o vanparničnom postupku.

Predloženim izmjenama i dopunama Zakona propisuje se viši stepen zaštite lica prema kojima se vodi postupak za oduzimanje poslovne sposobnosti, odnosno lica kojima je poslovna sposobnost već oduzeta.

"Propisuje se obaveza suda da po službenoj dužnosti periodično preispituje odluke o oduzimanju poslovne sposobnosti, pri čemu postupak periodičnog preispitivanja odluka o oduzimanju poslovne sposobnosti neće podrazumijevati bilo kakve troškove za porodicu, staratelja ili lica kojima je oduzeta poslovna sposobnost", saopšteno je.

Osnovni cilj instituta oduzimanja poslovne sposobnosti jeste da licima koja nijesu sposobna da se samostalno brinu o svojim pravima i obavezama bude obezbijeđena odgovarajuća pomoć i zaštita koja im je potrebna za dostojanstven život.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.