MJU

"MJU ne vrši pritisak da se održi sjednica Skupštine Kotor"

Ministarstvo javne uprave ne vrši pritisak da se održi sjednica Skupštine Kotor, saopšteno je iz tog Vladinog resora.

"Poslovnikom Skupštine opštine Kotor je propisano da predsjednik Skupštine može prekinuti sjednicu kada ocijeni da je povodom određenog pitanja koje je na dnevnom redu sjednice neophodno izvršiti konsultacije i pribaviti potrebno mišljenje i u drugim slučajevima, ako to Skupština odluči.

Pozivajući se na navedeno određenje iz Poslovnika Skupštine, predsjednica Skupštine opštine Kotor je prekinula XIX sjednicu Skupštine dana 24. aprila 2019. godine sa obrazloženjem da je, povodom podnijetog predloga 1/3 od ukupnog broja odbornika za dopunu dnevnog reda, potrebno pribaviti mišljenje, a da pri tome Skupština nije ni utvrdila dnevni red, niti odlučivala da li je potrebno izvršiti konsultacije i pribaviti mišljenja o tom pitanju, što je urađeno suprotno Poslovniku", saopšteno iz MJU.

Podsjećaju da Skupština opštine Kotor već duže od šest mjeseci ne ostvaruje svoje nadležnosti, odnosno u 2018. godini je održala i završila samo jednu sjednicu koja je počela sa radom 19. februara 2018. godine i nakon više prekida završena 20. marta 2018. godine.

"Druga sjednica koja je započeta 15. maja 2018. godine ni do danas nije završena, a pojedine sjednice iako su sazivane nije su ni započinjane zbog nedostatka kvoruma. Takođe, između ostalog, značajno je istaći da Skupština opštine Kotor nije donijela Budžet opštine za 2019. godinu iako je bila u obavezi da to učini najkasnije u prva tri mjeseca fiskalne godine.

U cilju rešavanja situacije u Kotoru, izazvane isključivo lošim upravljenjem lokalne vlasti, Vlada Crne Gore je na predlog Ministarstva javne uprave donijela dana 30. Maja t.g. Odluku o upozorenju Skupštini opštine Kotor da u roku od 20 dana od dana objavljivanja Odluke u Službenom listu CG održi sjednicu Skupštine radi ostvarivanja svojih funkcija, odnosno  izvršavanje zakonom utvrđenih obaveza", dodaje se u saopštenju.

Međutim, kako dodaju iz MJU predsjednica Skupštine ni nakon upozorenja Vlade, iako je imala i vremena i normativnog osnova da sazove sjednicu Skuštine po hitnom postupku u skladu sa Poslovnikom Skupštine i u roku kraćem od 10 dana, što je u konketnoj situaciji bilo neophodno učiniti radi ostvarivanja funkcija Skupštine, to ista nije učnila.

"Isto tako nije pokušala ni da sazove nastavak neke od ranije započetih sjednica, a naročito ne sjednicu na kojoj je bilo predviđeno donošenje Budžeta.

Dakle, sve navedeno, ne ulazeći u ostale detalje vezano za potupke i postupanja predsjednice Skupštine opštine Kotor, dovoljno  govori o njenoj želji i potrebi da stvori uslove da Skupština opštine Kotor donosi odluke u interesu građana i građanki Kotora,  pa se postavlja pitanje, na čijoj strani ili u čijim činjenima ili nečinjenima postoji eventualna politička korupcija", navodi se u reagovanju MJU.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.

Komentara: (0)

Novi komentar