Polarni medved kopao po smeću 800 kilometara od staništa (FOTO)

Polarni medved kopao po smeću 800 kilometara od staništa (FOTO)

Jedan gladan polarni medved koji je viđen na periferiji ruskog arktičkog grada, više od 800 kilometara od svog prirodnog staništa, uhvaćen je i veterinari su ga zbrinuli, objavile su danas vlasti.

Medved je prvi put uočen u nedjelju uveče u industrijskoj zoni Talmah, sjeveroistočno od Norilska, kako prevrće kante za smeće tražeći hranu.

Slike te iscrpljene životinje objavljene su na društvenim mrežama.

19061910341602starvingpo620x0

To je ženka, izgleda stara godinu dana i teška skoro 200 kilograma, izjavio je Aleksander Korobkin, zvaničnik Ministarstva za ekologiju.

Po vlastima, ona je toliko slaba da se još ne može osloboditi u prirodi.

Očekuje se da će mečka posle veterinarskih pregleda biti poslata na oporavak u zoološkom vrtu u Krasnojarsku, u Sibiru, nekoliko hiljada kilometara južno od Norilska.

Upadi polarnih medveda u naselja radi hrane su sve češći u sjevernoj Rusiji, jer njihova staništa i prirodni izvori hrane propadaju zbog klimatskih promjena i topljenja leda.

Polarni medvedi su u Rusiji ugrožena vrsta i lov na njih je zabranjen.

U februaru, stanovnici arktičkog arhipelaga Nova Zemlja su bili pod invazijom desetina agresivnih polarnih medveda u potrazi za hranom, što je prisililo vlasti da proglase vanredno stanje. Slike medveda na stepeništima stambenih zgrada obišle su svijet.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.