Đukanović: Djelovanje Beograda i Srpske pravoslavne crkve - djelovanje u pogrešnom smjeru
Milo Đukanović, foto: N1

Očekuje priznanje autokefalnosti CPC

Đukanović: Djelovanje Beograda i Srpske pravoslavne crkve - djelovanje u pogrešnom smjeru

Milo Đukanović, predsjednik Crne Gore za N1, kazao je da je djelovanje Beograda i Srpske pravoslavne crkve - djelovanje u pogrešnom smjeru, te da je Crna Gora kao država prethodnih puta izlazila kao pobjednik.

 Na pitanje šta Srbija može i smije uraditi Crnoj Gori, koja je članica NATO-a, ako se u Vladi Crne Gore usvoji Zakon o slobodi vjeroispovjesti, Đukanović kaže:

"Podsjetimo, kada je 1997. krenuo radikalni otklon Crne Gore od savezništva sa Srbijom, mnogo su tada bile neprijatnije okolnosti po Crnu Goru, koja je bila nezavisna niti je bila u NATO-u, a imala je protiv sebe Miloševića. Sjetimo se prijetnji u vrijeme referenduma - kada je Koštunica pokušao da obezbijedi saglasnost Brisela, nenaklonjenog referendumu, da državljani Srbije dobiju pravi da glasaju ne bi li se obesmislilo izjašnjavanje. Ovo danas vas ne iznenađuje. Ovo je djelovanje adresa Beograda u pogrešnom smjeru. Mi smo prethodnih puta izašli kao pobjednici. Crna Gora je sačuvala mir, obnovila nezavisnost, članica je NATO-a. Mi ne želimo nasilje, diskriminaciju. Mi želimo da djelujemo kao demokratsko društvo".

Dodao je da niko neće osporavati postojanje Srpske pravoslavne crkve.

"Postoji i Ruska pravoslavna crkva, možda će sjutra i Bugarska pravoslavna crkva. Mi smo demokratsko društvo. Nije to problem. Problem je jedno od temeljnih prava, kanonsko pravo, a to je da organizacija pravoslavne crkve prati organizaciju države", naveo je Đukanović.

Istakao je i da očekuje da će Carigradska patrijaršija priznati autokefalnost Crnogorske pravoslavne crkve.

"Jer bi me iznenadilo da se razmišlja drugačije. Bilo bi suprotno kanonskom pravu i temeljnom principu etnofiletizma. Kao što smo 1918. ostali bez države, 1920. bez crkve, 2006. su se promijenile okolnosti. Crna Gora je nezavisna",poručio je.

Na pitanje zašto nema krtika od strane katoličke crkve i Islamske zajednice o Zakonu o slobodi vjeroispovjesti koji se i njih tiče, predsjednik Crne Gore kaže da oni razumiju šta je on govorio.

"Donosimo zakon kojim mijenjamo zakon iz 1976. Logično je da nova država Crna Gora koja se uklapa u to što je savremeno evropsko društvo treba da donese zakon koji će definisati odnos između crkve i države. Sve druge vjerske zajednice to razumiju, sem jedne. Njihova manipulacija je da je crkva starija od države i da je Srpska pravoslavna crkva stvorila državu Crnu Goru, te da Crna Gora treba osjećati poniznost", naveo je Đukanović za N1.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.