235 hiljada zaposlenih u prvom kvartalu
ilustracija

Monstat

235 hiljada zaposlenih u prvom kvartalu

Broj zaposlenih u Crnoj Gori u prvom kvartalu je, prema podacima Monstata, bio 0,9 odsto manji nego u prethodnom, dok je u poređenju sa istim prošlogodišnjim periodom porastao 4,5 odsto.

Aktivnog stanovništa u prvom kvartalu bilo je 276,6 hiljada, od kojih je 235,1 hiljada ili 85 odsto zaposlenih i 41,5 hiljada ili 15 odsto nezaposlenih.

Broj nezaposlenih smanjen je 8,6 odsto u odnosu na četvrti kvartal, dok je u poređenju sa istim prošlogodišnjim periodom pao 4,2 odsto.

“Neaktivno je bilo 224,5 hiljada osoba, što je 3,4 odsto više nego u četvrtom tromjesečju, dok je u odnosu na isti kvartal prošle godine zabilježen pad od 3,1 odsto”, navodi se u saopštenju.

Prema podacima iz Monstatove Ankete o radnoj snazi, stopa aktivnosti za prvi kvartal je 55,2 odsto, stopa zaposlenosti 46,9 odsto, nezaposlenosti 15 odsto i neaktivnosti 44,8 odsto.

Iz Monstata je saopšteno da je anketom bilo obuhvaćeno nešto preko dvije hiljade domaćinstava na teritoriji Crne Gore.

Prikupljeni su podaci o demografskim obilježjima za sve članove domaćinstva, njih 6,18 hiljada, a za 5,33 hiljade osoba od 15 i više godina i podaci o njihovoj radnoj aktivnosti.

Anketa je sprovedena od oktobra do decembra prošle godine.

Mina

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.