Bregu, foto:RCC

Bregu na Forumu u Londonu

"Kroz ekonomsko povezivanje možemo nadmašiti sebe ako nam se pruži prilika"

„Udio Evropske unije u direktnim stranim investicijama i izvozu u regionu premašuje 70 posto a ako govorimo o rastućem ekonomskom uticaju Rusije i Kine na Zapadnom Balkanu, na Rusiju je u 2018. godini otpalo samo 3 posto izvoza, a na Kinu manje od 0,6 posto,“ rekla je generalna sekretarka Savjeta za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu na Forumu Zapadnog Balkana „Mogućnosti ulaganja u brzorastućem regionu“, koji je u Londonu organizovao britanski magazin Financial Times.

„Evropska integracija predstavlja pouzdanu snagu za napredak regiona, i to ne samo zbog procesa proširenja. Međutim, iako je članstvo u EU krajnji cilj svih šest država Zapadnog Balkana, pred njima je i dalje mukotrpan rad,“ rekla je Bregu i dodala da je dugoročna evropska perspektiva velika prednost i jedinstven kvalitet regiona u poređenju sa drugim tržištima u nastajanju, jer pomaže da se učvrste tržišno orijentisane reforme i evropski standardi.   

 „Snažna makroekonomska stabilnost, geostrateški položaj, raznolike ekonomije, povoljni poreski sistemi i niski jedinični troškovi rada, u kombinaciji sa obrazovanim stanovništvom zajedničke su karakteristike cijelog regiona. Prema tome, u cilju približavanja naprednim ekonomijama, ekonomije Zapadnog Balkana trebaju promijeniti svoju putanju razvoja i umjesto podsticanja akumulacije fizičkog kapitala okrenuti se ka akumulaciji znanja i razvoja vještina. Dakle, vlasti se trebaju osloniti na direktna strana ulaganja kao glavni alat za razvoj svoje baze vještina u relativno kratkom vremenskom periodu. Radi podrške industrijama koje zahtijevaju visoke nivoe kapitala i znanja, vlasti se trebaju okrenuti vodećim međunarodnim firmama koje imaju potencijal da tehnologije i vještine prenesu na domaće radnike i firme“, poručila je Bregu. 

Ona smatra i da je region Zapadnog Balkana i dalje veoma osjetljiv. 

"Ipak, uvjereni smo da kroz ekonomsko povezivanje možemo nadmašiti sebe samo ako nam se pruži prilika. Međutim, da bi bio atraktivniji za direktna strana ulaganja, regionu je potrebna kombinacija domaćih reformi, odgovornosti za reforme koje podstiče EU i regionalne saradnje,“ zaključila je Bregu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.