Pejanović: Crna Gora posvećena vrijednostima evroatlantizma
Foto: MUP

Pejanović: Crna Gora posvećena vrijednostima evroatlantizma

Crna Gora posvećena je izgradnji i sprovođenju vrijednosti evroatlantizma, a sa ovim trendom nastaviće se i ubuduće, kroz dalje sprovođenje reformi, u cilju očuvanja mira, razvoja demokratije i funkcionalne tržišne ekonomije, vladavine prava i zaštite ljudskih prava i sloboda, poručio je državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova i Nacionalni koordinator za NATO, Dragan Pejanović, na današnjem događaju u Podgorici, organizovanom povodom posjete članova NATO odbrambenog koledža iz Rima.

Pejanović je kazao da je velika privilegija biti dio porodice modernih demokratija unutar najvećeg i najfunkcionalnijeg sistema kolektivne bezbjednosti u svijetu, te da je Crna Gora na ovaj način učvrstila sigurnost i bezbjednost zemlje, doprinijela stabilnosti okruženja i obezbijedila preduslove za dalji razvoj i bolji život građana. 

„U današnjem svijetu globalnih izazova, rizika i prijetnji, čak i velike zemlje ne mogu same riješiti probleme poput nasilnog ekstremizma i terorizam, stranih terorističkih boraca, korupcije i organizovanog kriminala, pitanja granica, ekonomskih i socijalnih problema, trgovinskih ratova, sajber kriminala i hibridnih prijetnji, te stoga, nijedna država, pa ni Crna Gora, ne može se samostalno suprotstaviti aktulenim i nadolazećim izazovima, već je potrebno kontinuirano sarađivati sa saveznicama, partnerskim zemljama, kao i sa međunarodnim institucijama i organizacijama“, naveo je on. 

Pejanović je kazao da su integracija u NATO i EU kompatibilni procesi, te da obije organizacije počivaju na istim vrijednostima i standardima, i da intenzivno sarađuju radi pružanja zajedničkog odgovora na konkretne izazove. S tim u vezi, one je ocijenio da je jedan od najznačajniji projekat NATO i EU u pogledu suprotstavljanja hibridnim prijetnjama osnivanje Evropskog centra izvrsnosti za suzbijanje hibridinih prijetnji u Helsinkiju.

On je istakao da je interesovanje Crne Gore Gore da postane članica Centra veoma izraženo, budući da je suprotstavljanje hibridnim prijetnjama jedan od prioriteta Vlade, koji je prepoznat i u novoj Strategiji nacionalne bezbjednosti koja je usvojena krajem prošle godine. 

U zaključku izlaganja Pejanović je poručio da afirmišući i šireći evroatlantske vrijednosti Crna Gora šalje jasnu poruku spremnosti za unapređenje i jačanje regionalne i međunarodne saradnje, mirnog rješavanja konflikata, poštovanje ljudskih prava i sloboda, demokratskog razvoja, te da će predano raditi na ispunjavanju svojih zadataka, radi kvalitetnog preventivnog djelovanja i povećanja stepena bezbjednosti građana širom evroatlantskog područja.

To ćemo, kako je kazao, činiti kroz proces osposobljavanja, opremanja, obuke i modernizacije u sektoru bezbjednosti i odbrane. 
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.