Fronteks i albanska policija otkrili 400 migranata na granici
Ilustracija

Fronteks i albanska policija otkrili 400 migranata na granici

Albanska granična policija zajedno sa pripadnicima misije Fronteks na grčko-albanskoj granici za tri nedjelje su otkrili oko 400 migranta.

Migranti su otkriveni u zelenom pojasu na toj graničnoj liniji, prenosi portal a1on.

Od ukupno 400, njih 253 migranata dobrovljno se vratilo nazad u Grčku, dok ostali nakon izvršenih provjera i davanja izjava u albanskoj Upravi za granicu i migracije transportovani u Centar za azil Babru, nadomak Tirane.

Direktor albanskog Odjeljenja za granicu i migracije Eduard Merkaj je izjavio da je misija Fronteks već pokazala prve rezultate, koja je počela sa svojim aktivnosti na grčko-albanskoj granici 22. maja.

"Većina ovih migranata, koji apliciraju za azil, čine zloupotrebe, jer pokušavaju da pobjegnu. To najčešće rade kako bi otišli u Crnu Goru, a u poslednje vrijeme i ka Kosovu“, izjavio je Merkaj.

On kaže da se glavne tačke iz sporazuma između albanske policije i Fronteksa realizuju veoma dobro i najavio da će svoje oficire uputiti i neki od susjeda.

"Kolege iz Crne Gore, Makedonije i na Kosovu čekaju da vide pozitivne korake što će ova operacija preuzeti u smjeru smanjenja nelegalne migracije. Oni takođe mogu da pošalju svoje oficire, koji će biti u statusu posmatrača", istakao je Merkaj za tiransku televiziju "Ora njuz".

Nedavno albanski ministar unutrašnjih poslova Sander Leši je izjavio da je broj migranata u 2018. godini za šest puta povećan u odnosu na 2017. godinu, kao i da se takva pojava ponavlja i ove godine.

Prošle godine je zabilježan rekordan broj migranata koji su zatražili azil u Albaniji odnosno čak 4. 095 uglavom Sirijci, u odnosu na 2017. kada je taj broj iznosio samo 307.

Zatvaranje balkanske rute koja je prolazila kroz Severnu Makedonij, Srbiju, Bosnu i Hercegovinu i Mađarsku je povečala broj migranata koji prolaze kroz Albaniju.

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.