Profitabilnost banaka porasla za skoro 23 odsto
Sa sastanka

Misija MMF-a u posjeti Crnoj Gori

Profitabilnost banaka porasla za skoro 23 odsto

Od decembra prethodne godine, kada se započelo sa rješavanjem pitanja Atlas i IBM banke, do kraja maja ove godine, svi ključni bankarski parametri bilježe pozitivne tendencije, kazao je guverner Radoje Žugić.

Guverner Žugic upoznao je predstavnike MMF-a sa ključnim trendovima koji karakterišu bankarski sektor Crne Gore.

Žugić je naveo da je u tom periodu, aktiva banaka, na nivou sistema, porasla skoro četiri odsto, krediti su zabilježili rast od preko sedam odsto, depoziti su rasli skoro tri odsto, a kapital iznad odsto.

“Profitabilnost banaka je, u istom periodu, porasla za skoro 23 odsto”, kazao je Žugić.

Guverner je sagovornicima predstavio i aktivnosti koje CBCG provodi na planu unapređenja regulatornog okvira i snaženja supervizije, posebno u segmentu prevencije pranja novca, kao i aktivnosti usmjerene na unapređenje platnog prometa.

“Tokom posjete misije biće analizirano i evaluirano ukupno ekonomsko stanje u zemlji i mjere fiskalne i monetarne politike, a takođe će se razgovarati o izgledima i projekcijama za naredni period i obraditi druge relevantne teme”, saopšteno je iz CBCG.

Tim Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koga predvodi Srikant Seshadri, šef misije ove institucije za Crnu Goru, boravi u Podgorici od 17. do 28. juna, sa ciljem obavljanja redovnih konsultacija po članu IV Statuta MMF-a.

Nalazi misije biće predstavljeni javnosti 28. juna, kada će biti upriličena zajednička konferencija za medije MMF-a, Ministarstva finansija i CBCG.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.