Vuksanović Stanković: Politički sistem pred paralizom
Draginja Vuksanović Stanković

Vuksanović Stanković: Politički sistem pred paralizom

Crna Gora će bez izgradnje makar minimuma povjerenja u izborni proces nazadovati u evropskim integracijama, a politički sistem može biti doveden do potpune paralize, ocijenila je kandidat za predsjednika Socijaldemokratske partije (SDP) Draginja Vuksanović Stanković.

Ona je u intervjuu agenciji MINA kazala da je afera Koverta do kraja ogolila sistem izbornih manipuacija kojima se služi Demokratska partija socijalista (DPS), dodajući da nije ništa objavljeno što javnost nije znala, već je ovoga puta konkretno dokumentovano.

„Bez izgradnje makar minimuma povjerenja u izborni proces Crna Gora će dalje nazadovati u evropskoj integraciji, a politički sistem može biti doveden do potpune paralize“, ocijenila je Vuksanović Stanković.

Prema njenim riječima, vlast toga mora biti voma svjesna i tim krupnim pitanjem se baviti ozbiljno, a ne demagoški i propagandistički.

„Oni se sada ponašaju kao da je sve u redu, kao da javnost nije svojim očima vidjela aferu Koverta, kao da EU u svom izvještaju nikada decidnije ne upozorava na nepostojanje uslova za slobodne izbore. Zamislite zemlju – formalnog lidera EU integracija koja samo godinu dana prije izbora, po riječima naših evropskih partnera, nema minimum uslova za njihovo sprovođenje“, navela je Vuksanović Stanković.

Kako je dodala, vlast tim povodom ništa ozbiljno ne radi, već se pretvara da je sve u redu.

"Radi istine mora se istaći i nespremnost opozicije da i sama zauzme ozbiljniji pristup i inicijativnost po ovom pitanju, koji bi bio lišen isključivosti i radikalnih pristupa o kojima je EU već iskazala svoj jasan stav. I o takvoj opozicionoj politici i posebno o njenim akterima", rekla je Vuksanović Stanković.

Uslov dogovor o formiranju tehničke vlade

Kada je riječ o uslovima za učešće na parlamentarnim izborima naredne godine Vuksanović Stanković je ponovila stav SDP-a da je preduslov svakog dogovora o cjelovitoj reformi zakonodavstva da se prethodno postigne dogovor o formiranju tehničke vlade, o svim elementima tog modela - kakav će biti njen mandat i koliko će biti njeno trajanje da bi taj aranžman uopšte imao smisla.

„Dogovor o zakonima, a da nemamo adekvatan mehanizam primjene tog dogovora kroz model tehničke vlade ne znači ništa, niti ima smisla i neće otkloniti suštinu problema“, tvrdi Vuksanović Stanković.

Kako je naglasila, opozicija ne traži tehničku vladu radi vršenja vlasti sa DPS-om, jer su takve predloge više puta odbili, već da bi kontorlisali izborni proces i sprječavali zloupotrebe.

„Svako ko ovo pitanje želi da sagleda elementarno realno izvući će ovakav zaključak. Da li to shvataju u vlasti teško je sa sigurnošću reći. Vidjeli smo da predsjednik i zamjenik predsjednika DPS-a imaju oprečne stavove po ovom pitanju“, rekla je Vuksanović Stanković.

Ona je kazala da je velika odgovornost primarno na vlasti da shvati realnost da je prošlo vrijeme raznih snimaka, koverti, kupovina ličnih karata i da ta praksa ne vodi nikuda, sem u još dublju političku i socioekonomsku krizu.

Crnoj Gori potrebna nova energija

Ona smatra da je Crnoj Gori potrebna nova energija, građanima sigurnost, a svima optimizam i energija.

„Generacija koju ja predstavljam s pravom traži da sa puno samopouzdanja, energije i osmijehom gradimo bolju budućnost. Osjećam da mogu da doprinesem u ovom smjeru. Uvjerena sam da predstavljam ogromnu većinu građana Crne Gore koji s pravom traže i zaslužuju boljitak u godinama koje su ispred nas“, istakla je Vuksanović Stanković.

Kako je kazala, ponosna je što je kandidat za predsjednika državotvorne partije, koja je uvijek imala viziju i išla ispred svog vremena, svjesna i svih grešaka na tom putu.

„To SDP pokazuje i podrškom mojoj kandidaturi odnosno željom da izvrši smjenu generacija, da otvori prostor za mlade i nove ljude koji će svi zajedno činiti tim za novu i bolju Crnu Goru – državu svih“, rekla je Vuksanović Stanković.

Ona je navela da je SDP jedina partija koja je ostvarila sve svoje strateške državne ciljeve zapisane na samom početku crnogorskog višestranačja prije skoro tri decenije – i nezavisna i građanska Crna Gora, NATO članstvo i EU put.

„Naravno, svjesni smo i svih grešaka koje smo pravili na tom putu. SDP je partija koja je nakon svih ovih dostignuća napustila vlast smatrajući da je stanje u zemlji potrebno mijenjati, da Crna Gora nije jednako svih nas, da živimo u zemlji gdje je partija snažnija od države, da postoje privilegovani pojedinci i interesne grupe, da sve više mladih zbog lošeg socioekonomskog stanja napušta Crnu Goru“, rekla je Vuksanović Stanković.

Krivokapić pokazao da želi da otvori prostor za novu generaciju lidera

Ona je kazala da je Krivokapić odustajanjem od kandidature pokazao da želi da otvori prostor za novu generaciju lidera i da pomogne u suočavanju sa novim izazovima, dodajući da je upravo to veliki, za crnogorske prilike, specifični kvalitet SDP-a koji pokazuje zbog čega ta partija uspješno traje tri decenije u crnogorskoj politici.

Vuksanović Stanković je, na pitanje šta će biti njeni prioriteti po preuzimanju funkcije i koliko će se razlikovati u odnosu na politiku Krivokapića, rekla da nije riječ o razlikama, već pristupu i ciljevima.

„Ne razmišlja o razlikama i ne mislim u razlikama. Ovde je riječ o pristupu i ciljevima, a moj pristup je orijentacija na građane i njihove potrebe. Moj zadatak je da pokrenem ogromnu količinu energije i optimizma koji su utihnuli u prethodnim godinama usled besomučnih, nerijetko bespotrebnih, konflikata između političkih aktera i partija. Ja iskreno vjerujem da mogu da dam doprinos u tom smislu“, poručila je Vuksanović Stanković.

Ne mislite valjda da treba da rasturam brak da bih ostvarivala političku karijeru

Na pitanje koliko na njen rad i na dalje pozicioniranje SDP-a može uticati činjenica da je supruga vrhovnog državnog tužioca, Vuksanović Stanković je pitala zar neko može pomisliti da se ona može na bilo koji način miješati u posao supruga i obrnuto, da bi se usudili i to dozvolili.

„Ne mislite valjda da treba da rasturam bračnu zajednicu da bih ostvarivala političku karijeru, da patrijarhalni obrazac može biti mjera mog političkog djelovanja? Ne mislite valjda da ću izaći u susret malicioznim, marginalnim, malograđanskim, provincijskim i u suštini primitivnim zahtjevima nekih pojedinaca i grupa čiji je cilj da uređuje moj i privatni život bilo kog građanina Crne Gore?“, navela je Vuksanović Stanković.

Govoreći o mogućnosti ponovne koalicije sa vladajućom partijom i saradnji sa nekim drugim strankama na političkoj sceni, ona je podsjetila da je SDP opoziciona partija koja je vlast sa DPS svojevoljno napustila zbog političkih principa i želeći da pomogne stvaranje kvalitetne građanske i evropske alternative.

„Rijetki su primjeri, ako opšte postoje, da je bilo ko u Crnoj Gori tako nešto uradio. Nakon izbora 2016. godine, od vrha vlasti je bilo u više navrata poziva opoziciji da udje u Vladu pa je to SDP, kao i ostatak opozicije, odbio“, navela je Vuksanović Stanković.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.