Katnić: Knežević osuđen na osnovu Bulatovićevog svjedočenja
Foto: Printscreen

Katnić: Knežević osuđen na osnovu Bulatovićevog svjedočenja

Procenat potvrđenih optužnica u prošloj godini je izuzetno visok, i iznosi skoro 97,8 odsto, saopštio je danas u Skupštini vrhovni državni tužilac Ivica Stanković.

Parlament je danas razmatrao Izvještaj o radu Tužilačkog savjeta i Državnog tužilaštva za 2018.

Stanković je kazao da je, u pogledu bilansa ostvarenih rezultata, procenat potvrđenih optužnica u postupku sudske kontrole izuzetno visok, i iznosi 97,78 odsto.

Kako je naveo, u postupku prethodnog ispitivanja optužnih predloga, protiv 2.864 osobe, u 99 odsto tih akata sud nije utvrdio postojanje grešaka ili nedostataka, niti potrebu boljeg razjašnjenja stanja stvari u predmetu kao smetnje za zakazivanje glavnog pretresa.

„Po optuženjima osnovnih, viših i Sprecijalnog državnog tužilaštva, osuđujućom presudom riješeno je 90,9 odsto optuženja, oslobađajućom 3,65 odsto, a odbijajućom 1,98 odsto optuženja“, kazao je Stanković, prenosi agencija MINA.

On je dodao da su, uz osudu na kaznu, učinioci krivičnih djela obavezani da u humanitarne svrhe uplate 207,5 hiljada eura.

Poslanik Demokratske partije socijalista Željko Aprcović kazao je da je institut sporazumnog priznanja krivice u prošloj godini u potpunosti opravdao njegovu pozicioniranost.

„Iz razloga što se u Izvještaju navodi da taj insitut dodatno rasterećuje finansijske uslove, odnosno smanjuje finansijska sredstva koja su neophodan za vođenje tužilačke istrage i dolazi se do pune istine“, rekao je Aprcović.

Kako je naveo, kroz taj institut dio sredstava koja su pribaljenja izvršenjem krivičnih djela vraćaju onima kojima pripadaju - budžetskim korisnicima Crne Gore, odnosno svim građanima.

Aprcović je kazao da je, kada je riječ o krivičnim djelima organizovanog kriminala, terorizma, pranja novca, SDT prošle godine imao neuporedivo veći broj prijavljenih izvršilaca.

On je rekao da je, od trenutka izbora 2015. godine, glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić imao nepodijeljenu podršku kompletnog parlamenta, kako članova vladajuće većine, tako i poslanika opzicije, „jer je neselektivnim pristupom i proaktivnom ulogom optuživao sve one koji su prekršili zakone“.

Poslanik Demokratskog fronta (DF) Milan Knežević, kazao je da Katnić i Stanković nijesu tužioci nego matičari jer je, kako je rekao, potpisano više sporazuma o priznanju krivice nego što je prošle godine sklopljeno brakova.

“To kako vi doživljavate Zakonik o krivičnom postupku najbolje bi trebalo da se završava dolaskom svatova, pucanjem tri puta iz pištolja ispred Tužilaštva i da se organizuju slavlja i veselja”, naveo je Knežević.

On je kazao da je Tužilaštvo goneći DF krenulo i na Mitropoliju crnogorsko primosku (MCP), tako što je kroz Zakon o slobodi vjeoispovijesti žele da otmu imovinu crkvi koja je stvarala Crnu Goru.

“Smatrali ste da ćete kroz montirani državni udar eliminisati sve pretpostavke i braniče MCP kako bi formirali i zaokružili privatnu crkvu Mila Đukanovića”, rekao je Knežević.

Poslanik Socijaldemokratske partije Ranko Krivokapić kazao je da je borba za pravdu u Crnoj Gori – borba za državu.

„Ako Crna Gora riješi probleme u oblasti vladavine prava, može biti prva sljedeća članica Evropske unije (EU). To je u našim rukama. Dovoljno je da institucije rade svoj posao“, dodao je Krivokapić.

Prema njegovim riječima, uprkos rezultatima, nešto „ne štima kako treba“. On je rekao da se lično založio da crnogorsko tužilaštvo ima najveću ustavnu zaštitu.

„Vi imate najveću zaštitu u svijetu. Dajte da nam sporazumi o priznanuju krivice, koji su počeli odlično, ne postanu svoja suprotnost“, istakao je Krivokapić.

Kako je naveo, stepen društvene opasnosti od onoga što je uradio Svetozar Marović na najvišem nivou.

„Da drugi čovjek partije, koja je moćnija od države i koja je vodi, uradi takvo nešto, to je najveća opasnost za državu. Ne smije se desiti da nam pobjegne“, poručio je Krivokapić.

On je upozorio da će slučaj Marović i ostali slučajevi priznanja krivice, postati sredstvo protiv sebe i protiv pravde, ako ne dobiju „konac djelo krasi“.

Katnić je, govoreći o sporazumu o priznanju krivice, rekao da ranije procedure i instituti nijesu davali rezultate, posebno u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala.

On je rekao da su instituti sporazum o priznanju krivice, krivična odgovornost pravnih lica, svjedok saradnik, oduzimanje imovine stečene kriminalom, instituti koji su uvedeni da bi bili ozbiljne alatke tužilaštva i suda u borbi protiv organizovanog kriminala.

Kako je naveo, one su uvedene jer su se u američkom pravu pokazale kao veoma djelotvorne.

Sporazumi o priznanju krivice zaključeni u 12 predmeta

On je rekao da nijesu rađene analize, i da je nerazumijevanje vjerovatno posljedica toga. „Nema ni primisli da su svi predmeti završeni sporazumom o priznanju krivice, ili većina od njih“, istakao je Katnić.

On je rekao da su u prethodne dvije godine u SDT-u podnijeto 46 optužnica proti 223 fizička i četiri pravna lica.

„Sporazumi o priznanju krivice zaključeni su u 12 predmeta, sa 72 fizička i jednim pravnim licem. Od 12, četiri predmeta su u potpunosti riješena sporazumom o priznanju krivice, sa 19 lica su zaključeni sporazumi i donijete pravosnažne odluke“, precizirao je Katnić.

Kako je naveo, osam preostalih predmeta je djelimično riješeno, postupak je u toku za 43 osobe, a za 11 su zaključeni sporazumi i donijete odluke.

„Znači, u 34 predmeta u toku je redovni postupak pred sudovima, protiv 197 osoba“, dodao je Katnić.

On je istakao da su sporazumi o priznanju krivice nijesu sklapani sa izvršiocima koji su smatrani kao organizatori ili čije je učešće u izvršenju krivičnog djela značajno, osim u jednom predmetu koji je riješen i za šta su postojali krivično-pravni razlozi.

Knežević osuđen na osnovu svjedočenja svjedoka koga je predložila odbrana

Katnić je kazao da je Knežević, što se tiče presuđenja u vezi krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije i terorizma, osuđen na osnovu svjedočenja svjedoka koga je predložila odbrana.

On je rekao da su dokazi koje je iznijelo Tužilaštvo nijesu bili dovoljni osuđujuću presudu Kneževiću.

„Mi to nijesmo imali. Ta situacija je sklopljena na osnovu iskaza svjedoka, i to je ovdje poslanik, koji je jasno govorio, gospodin (Predrag) Bulatović, a kojeg je predložila odbrana. Znači, odbrana je dala taj dokaz, pa je došlo do osuđenja ovog lica“, kazao je Katnić.

Bulatović je kazao da je Katnić rekao da je optužnica protiv Kneževića podignuta teorijski.

„Znači, sva priča o činjenicama je pala u vodu, i da nije bilo mog svjedočenja, on ne bi bio osuđen.

Ovo će morati da dokaže ne samo u javnoj komunikaciji, nego i na mjestima gdje je to neophodno, jer je ovim dokazao da on u suštini zloupotrebljava službeni položaj, podmeće, konstruište i obračunava se sa DF-om.

„Malo vam je što ste i članove moje familije stavili u montirane procese, sada hoćete da navučete jedan dio javnosti protiv mene“, dodao je Bulatović.

On je pozvao Stankovića da, nakon ove izjave, smijeni Katnića i da ga pošalje u zatvor.

“Ponavljam, svaki član predsjedništva DF-a, nas šest, smo kolektivno odlučivali o svakoj sitnici, i to sam i na sudu rekao. Ako je kriv Knežević i Andrija Mandić, kriv sam i ja i ostali članovi predsjedništva“, naveo je Bulatović.

On je istakao da je Katnić danas „izrekao oslobađajuću presudu Kneževiću, i presudu sebi“.

Poslanik Aleksandar Damjanović rekao je da prošla godina bila opterećena procesom za pokušaj terorizma na izborni dan i da njega, pa čak i veliki dio građana, Tužilaštvo nije ubijedilo u osnovanost utuženja.

“Čini mi se da je zbog te afere sve ostalo ostalo po strani. Teško je u ovakvoj atmosferi govori ti o drugim stvarima, kada imamo sjenku ove afere koja je potpuno blokirala sve ostale poslove Tužilaštva u suštinskoj borbi protiv organizovanog kriminala i visoke korupcije”, istakao je Damjanović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.