Značajan prostor za saradnju Ministarstva nauke i Fondacije Petrović Njegoš
Princ Nikola Petrović

Ministarka Damjanović sa Princom Nikolom Petrovićem

Značajan prostor za saradnju Ministarstva nauke i Fondacije Petrović Njegoš

Ministarka nauke Sanja Damjanović i Princ Nikola Petrović – Njegoš sastali su se u petak sa ciljem upoznavanja Ministarstva nauke sa aktivnostima na području istraživanja i inovacija kojima se u poslednje vrijeme bavi Fondacija Petrović Njegoš.

U okviru koncepta „Small is beautiful“ i „Ekološka Crna Gora“ kojima je Fondacija i princ Nikola Petrović od početka svog rada posvećen, postoji nekoliko važnih projekata koji se razvijaju u međunarodnoj kolaboraciji nekoliko zemalja Mediterana, a koji sve više uključuju komponentu novih, ekoloških, tehnologija i inovacija. Neke od njih su proizvodnja energije pirolizom otpadne biomase i pogon brodova energijom komprimovanog vazduha. Projekti se tiču energetske efikasnosti, čišćenja mora od otpada, ekološkog tretmana otpada i podizanja znanja i svijesti o očuvanju životne sredine. Jedan od lokaliteta za koji postoje osmišljeni idejni projekti, kao i potencijalni investitori jeste brdo Vrmac, a za početak izrade studije izvodljivosti očekuje se dobijanje saglasnosti Vlade Crne Gore - podsjetili su iz Ministarstva nauke.

Imajući u vidu da je sličan koncept u središtu i Strategije pametne specijalizacije koju Crna Gora uskoro treba da usvoji, zaključeno je da postoji značajan prostor za saradnju Ministarstva nauke i Fondacije Petrović Njegoš.

GetImage

"Princ Nikola Petrović je predao ministarki idejne koncepte projekata radi dubljeg proučavanja, kao i poklon – knjigu „Malo je lijepo“ E.F. Šumahera. Najavio je mogućnost posjete privrednih partnera Crnoj Gori na jesen ove godine, kada bi se stručna javnost mogla upoznati sa tehnološkim i inovativnim rješenjima, kao i plan za organizaciju konferencije posvećene ekološkom razvoju malih zemalja, na kojima bi se predstavila rješenja zemalja poput Kostarike, Islanda, Ruande, Butana.", kaže se u saopštenju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.