Jamajka: Državljanin Crne Gore švercovao tonu marihuane
ilustracija

Pasoš pronađen u štek vili

Jamajka: Državljanin Crne Gore švercovao tonu marihuane

Vlasti u Kingstonu sumnjaju da je u švercu marihuane u tom gradu umiješan crnogorski državljanin čije isprave slove na ime Marka Filipovića. Oni vjeruju da ovaj Crnogorac ima veze sa osobama koje su bile u vozilu u kojem je prije dvije godine pronađeno 907 kilograma marihuane, piše Dan.

Njegov lažni pasoš sa pomenutim podacima pronađen je u jednoj vili u Jamajci koja je korišćena kao štek međunarodne organizovane kriminalne grupe koja je djelovala u više zemalja. Tamošnje vlasti potražuju Filipovića za koga vjeruju da se nalazi na jednom od brodova u Južnoj Americi.

Iz Uprave policije Danu je saopšteno da oni nemaju informacija o švercu marihuane za koji se tereti Filipović te da ga nema u njihovim evidencijama.

Jamajčanske vlasti su prije dvije godine zaplijenile 907 kilograma marihuane iz automobila iz kojeg je pobjegao vozač i vjerovatno još neko od saučesnika. Interesantno je da je nedjelju dana prije zaplijenjena identična količina marihuane i da ni u tom slučaju dileri nijesu uhvaćeni. Droga je pronađena u napuštenom automobilu u oblasti Sent Elizabet. Tamošnja policija prethodno je pokušala da zaustavi vozilo tokom operacije protiv krijumčara narkoticima.

Šverc marihuane jedan je od najunosnijih poslova u toj zemlji, a Jamajka je još 2015. godine ublažila zakone o količini marihuane koja se može posjedovati. Po njihovim zakonima, dozvoljeno je uzgajanje do pet stabljiki po domaćinstvu. Za posjedovanje do 56 grama marihuane može se dobiti kazna od pet dolara, ali nema hapšenja ili krivičnih prijava.

Parlament Jamajke prihvatio je zakon koji dopušta posjedovanje malih količina marihuane za vlastite potrebe kao i upotrebu te biljke u medicinske i naučne svrhe.

Tamošnji mediji tvrde da je marihuana duboko ukorijenjena na tom ostrvu i naveliko se uzgaja, ali vlasti su do skoro izbjegavale da je ozakone u strahu od sankcija Sjedinjenih Država. Vjeruje se da j e u pravo Jamajka u području Kariba najveći izvoznik marihuane u SAD.

Dan

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.