Prosječna likvidna sredstva banaka oko 934 miliona eura
CBCG

CBCG

Prosječna likvidna sredstva banaka oko 934 miliona eura

Prosječna likvidna sredstva banaka u aprilu su iznosila 934,1 milion EUR, što 2,9 odsto manje nego u martu, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG).

Prosječna likvidna sredstva su u aprilu u odnosu na isti mjesec prošle godine pala pet odsto.

Koeficijenti likvidnosti za bankarski sistem u cjelini su, na dnevnom i dekadnom nivou bili iznad propisanih minimuma, izuzev kod jedne banke koja je imala dnevne i dekadne koeficijente likvidnosti ispod propisanog nivoa, prenosi Mina biznis.

Bilansna suma banaka na kraju aprila iznosila je 4,34 milijarde EUR i bila je manja 1,5 odsto nego u martu. Bilansna suma je u odnosu na isti period prošle godine porasla 4,1 odsto.

U strukturi aktive banaka, u aprilu su dominantno učešće od 67,9 odsto ostvarili ukupni krediti, nakon kojih slijede novčana sredstva i računi depozita kod centralnih banaka sa 18,3 odsto, dok se 13,8 odsto odnosilo na preostale stavke aktive.

U strukturi pasive, dominantno učešće od 76,6 odsto ostvarili su depoziti, nakon kojih slijedi kapital sa 12,1 odsto, pozajmice sa 7,7 odsto, dok se na ostale stavke odnosilo 3,6 odsto ukupne pasive.

Ukupan kapital banaka na kraju aprila iznosio je 526,8 miliona EUR i porastao je 1,6 odsto na mjesečnom nivou. Na godišnjem nivou ukupni kapital je porastao 4,7 odsto.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.