Bogdanović-Veronezi: Cilj jačanje operske produkcije u Crnoj Gori
Foto: Vlada CG

Ministarstvo kulture i Fondacija „Festival Pućinijano“ formalizovali saradnju

Bogdanović-Veronezi: Cilj jačanje operske produkcije u Crnoj Gori

Razvoj operske djelatnosti u Crnoj Gori i partnerstvo sa domaćim institucijama u toj oblasti, mjere su predviđene Memorandumom o saradnji između Ministarstva kulture i Fondacije „Festival Pućinijano“.

Dokument su potpisali ministar kulture Aleksandar Bogdanović i predsjednik pomenute fondacije Alberto Veronezi, uz prisustvo ambasadora Republike Italije u Crnoj Gori Luke Celiolija.

Kako je naglašeno tom prilikom, „Pućinijano“ je festival čija istorija počinje 1930. godine u gradu Tore Del Lago Pućini. Smotra je posvećena kompozitoru Đakomu Pućiniju, a danas okuplja desetine hiljada posjetilaca iz čitavog svijeta.

Memorandum sa Fondacijom „Festival Pućinijano“ predviđa, prije svega, promociju operske djelatnosti u Crnoj Gori, s posebnim akcentom na organizaciju obuka i treninga za crnogorske talente u oblasti opere. Uz to, predviđena je saradnja Festivala „Pućinijano“ sa Muzičkim centrom Crne Gore, Crnogorskim narodnim pozorištem i Kraljevskim pozorištem „Zetski dom“.

480665067864ea25e2ca6o

Ovaj događaj je još jedan prilog našem opredjeljenju da dodatno radimo na jačanju kapaciteta institucija i stvaralaca koji djeluju u oblasti kulture, kao i uvjerenje da ćemo i u narednom periodu, saradnjom sa prestižnim svjetskim organizacijama i festivalima, unaprijediti kulturno – umjetničko stvaralaštvo u Crnoj Gori – kazao je ministar Bogdanović nakon potpisivanja Memoranduma. 

Fondacija „Festival Pućinijano“ pripremiće u saradnji sa Crnogorskim simfonijskim orkestrom, te uz koordinaciju Ambasade Crne Gore u Italiji i Ambasade Italije u Crnoj Gori, opersko izviđenje i seminare posvećene uspomeni na italijansku kraljicu i crnogorsku princezu Jelenu Savojsku.

U planu je i priprema dvije operske produkcije sa Crnogorskim narodnim pozorištem, te organizacija opere na otvorenom u saradnji sa Kraljevskim pozorištem „Zetski dom“.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.