Prosjačenje i dalje izraženo u Crnoj Gori
Foto: Ilustracija

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda

Prosjačenje i dalje izraženo u Crnoj Gori

Prosjačenje je i dalje izraženo u Crnoj Gori i društvo nema adekvatno rješenje za taj problem, ocijenjeno je iz institucije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda, napominjući da je pripremljen dokument koji bi mogao da unaprijedi i zaštiti prava djece koja žive i rade na ulici.

Protokol o postupanju sa djecom uključenom u život ili rad na ulici na području Crne Gore, koji razrađuje postupanje nadležnih organa, ustanova i organizacija u cilju unapređenja zaštite ove kategorije djece, biće predstavljen sljedeće sedmice.

Protokol će potpisati predstavnici ministarstva unutrašnjih poslova, pravde, prosvjete, zdravlja, rada i socijalnog staranja i Uprava policije, rečeno je agenciji MINA iz institucije Zaštitnika.

Ombudsman je u saradnji i uz podršku međunarodne organizacije "Save the Children", inicirao sačinjavanje i usvajanje Protokola, kako bi se unaprijedila zaštita garantovanih prava djece koja borave na ulici i u krajnje rizičnim uslovima provode svoje djetinjstvo.

Podsjeća se da već postoji dobar zakonski okvir za zaštitu takozvane "djece ulice".

"Međutim, svjedoci smo da su i dalje izražene pojave kao što su prosjačenje i skitnjičenje i da kao društvo još nemamo adekvatno rješenje ovih problema", navode iz ove institucije.

Oni ocjenjuju da će ovaj dokument, u čijoj izradi su učestvovali članovi radne grupe iz šest resornih ministarstava, unaprijediti postupanje na terenu i dugoročno doprinijeti rješavanju problema.

"Njime se detaljno razrađuje postupanje nadležnih subjekata - policije, ustanova za socijalnu i dječju zaštitu, kao i obrazovnih i zdravstvenih ustanova, u cilju prevencije, ali i adekvatne i pravovremene reakcije kada se postupa u pojedinačnim slučajevima. Opisuje se uloga zdravstvenog, vaspitno-obrazovnog sistema kao i organizacija civilnog društva, edukacija stručnjaka i potrebna međusektorska saradnja, uz praćenje primjene Protokola", kazali su iz institucije Zaštitnika.

Zaštitnik podsjeća da uslovi u kojima se djeca nalaze, žive i provode svoje djetinjstvo na ulici predstavljaju jedan od najtežih i najgrubljih oblika povreda prava djeteta.

"Takve životne okolnosti djeci uskraćuju mnoga prava zagarantovana UN Konvencijom o pravima djeteta, kao što su prava iz socijalne, zdravstvene zaštite, prava na obrazovanje", navodi Zaštitnik.

U Crnoj Gori, kao i u zemljama regiona, na ulicama, kako se navodi, milostinju traže u najvećem broju slučajeva djeca, ali i odrasle osobe uglavnom žene, koje sa sobom vode djecu da bi kod građana izazvale sažaljenje.

"Problem prosjačenja aktuelan je tokom cijele godine, a povećava se tokom državnih i vjerskih praznika i za vrijeme turističke sezone", ističe Ombudsman.

Zaštitnik se odlučio za izradu Protokola i iz razloga što preporuke koje se odnose na prosjačenje i skitnjičenje, koje su nadležim organima uputili 2010.godine, kako se ocjenjuje, nijesu donijele očekivane rezultate.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.