Šargarepa čisti organizam i ublažava stres
Foto: Ilustracija

Šargarepa čisti organizam i ublažava stres

Poznato je da šargarepa ima brojna ljekovita svojstva, ali i ulja šargarepe su podjednako dobra za zdravlje. Postoje tri vrste ulja šargarepe zavisno od dijela biljke i načina njenog iskorištavanja: ulje korijena, eterično ulje od sjemena i bazno ulje od sjemena šargarepe.

Ulja šargarepe posjeduju mnogobrojna ljekovita svojstva koja organizmu pružaju višestruke zdravstvene dobrobiti. Već i mala količina tih dragocjenih ulja imaće dugotrajne povoljne učinke na vaš izgled i zdravlje. Poput biljke od koje potiče, njena ulja su bogata vitaminima A, C i E te beta-karotenom. Vitamini A i E u saradnji s beta-karotenom ključni su za blagotvorna svojstva ovih ulja koja podstiču cirkulaciju i djeluju hidratizujuće na suvu kožu, tjeme i kosu.

Eterično ulje sjemena šargarepe

Zavisno od tegobe, eterično ulje može služiti za spoljašnju i unutrašnju upotrebu. Budući da je vrlo jako, prije upotrebe razrijedite ga u nekom baznom ulju poput hladno presovanog maslinovog. Za oralnu upotrebu je dovoljno nakapati dvije kapi eteričnog ulja u čajnu kašičicu baznog ulja. Za spoljašnju upotrebu dodajte nekoliko kapi svom uobičajenom sredstvu za njegu kože tijela i lica.

Djeluje stimulativno

Ovo ulje pospješuje cirkulaciju i metaboličke funkcije i stimuliše izlučivanje enzima i hormona. Djeluje i na moždane i nervne funkcije poboljšavajući koncentraciju i aktivnost.

Čisti organizam

Ulje sjemena šargarepe čisti krvne sudove, tkiva i unutrašnje organe poput jetre i bubrega. Uklanja toksične sastojke poput mokraćne kiseline iz krvi, tkiva i zglobova, čime uveliko pomaže pri liječenju artritisa i gihta.

Ublažava stres i anksionzost

Zahvaljujući svojoj izuzetno blagoj i umirujućoj aromi često se koristi u aromaterapiji i veoma je učinkovito protiv stresa. Zbog revitalizirajućeg i osvježavajućeg djelovanja, ulje sjemena šargarepe pomaže u uklanjanju osjećaja hroničnog umora i opšte slabosti.

Unapređuje zdravlje kose

Ovo ulje višestruko je korisno i za kosu. Stimuliše njen rast, čini je mekšom, glatkom i sjajnijom, podstiče cirkulaciju u tjemenu, učvršćuje korijen kose i štiti je od štetnih uticaja iz okoline, poput Sunčevog zračenja i prljavštine. Ukapajte pet-šest kapi eteričnog ulja u regenerator za njegu kose koji stavljate nakon šampona.

N.N.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.