Kažić: Ne možemo govoriti o razvoju sporta, ako nam se prvoligaški klubovi gase
Nikola Kažić

Kažić: Ne možemo govoriti o razvoju sporta, ako nam se prvoligaški klubovi gase

Izvještaj o sprovođenju Plana realizacije strategije razvoja sporta u Crnoj Gori za 2018. godinu, potvrđuje da Ministarstvo mladih i sporta nije postiglo zadovoljavajuće rezultate, iako je to formalno konstatovano u navedenom dokumentu, saopštio je Nikola Kažić, odbornik Demokrata u Skupštini Glavnog grada.

Prema njegovim riječima, od 28 planiranih aktivnosti u izvještajnom periodu, potpuno je realizovano svega 8, što je izuzetno nizak procenat.

"Takođe, veliko je pitanje da li su predviđene aktivnosti potpune, da li sadrže kvalitetna rješenja i da li u praksi mogu postići željeni cilj. Ako povučemo paralelu između stvarnih potreba sportskih klubova i sporta u cjelini i predviđenih pojedinih mjera, stiče se utisak da ova dva segmenta nisu dobro usaglašena, pa i ne čudi zašto izostaje efikasnost u rezultatima sprovođenja", navodi Kažić.

Dodaje da sredstva koja se izdvajaju budžetom nisu dovoljna.

"A ako izuzmemo sredstva Ministarstva prosvjete koje jednim dijelom finansira razvoj sporta i infrastrukture, onda možemo reći da osnovna davanja za sport nisu dovoljna. Za rekonstrukciju, adaptaciju, izgradnju i opremanje sportskih objekata, tokom 2018. godine iz tekućeg i kapitalnog budžeta opredijeljeno je ukupno 1.656.229,14 eura. Za promociju i podsticanje vrhunskog sporta u 2018. godini izdvojeno je ukupno 850.800,30 eura od čega je za doživotne mjesečne naknade za sportiste sa vrhunskim reprezentativnim rezultatom opredijeljeno 799.525,90 eura, za premije za ostvarene rezultate na svjetskim i evropskim prvenstvima 48.500,00€, dok je za mjesečne stipendije perspektivnim sportistima opredjeljeno ukupno 2.774,40€. U potpunosti podržavamo izdvajanja za naše najuspješnije sportiste i nagrade za vrhunske rezultate na međunarodnim takmičenjima, ali ne smiju se zaboraviti veliki problemi značajnog broja klubova u gotovo svim sportovima", smatra Kažić.

I dok nacionalni savezi nekako održavaju nivo kvaliteta reprezentativnih selekcija uglavnom zahvaljujući iskusnijim igračima koji karijere već dugi niz godina grade u inostranstvu, kako kaže Kažić skoro svi domaći klubovi imaju silaznu putanju u načinu funkcionisanja, kvalitetu rada i masovnosti članova tj. sportista.

"Ne možemo govoriti o razvoju sporta, ako nam se prvoligaški klubovi gase, ako u nekim olimpijskim i najatraktivnijim sportovima imamo bukvalno amaterske lige sa 4, 5 ili 6 ekipa i kada na tribinama imamo izuzetno slabu posjećenost u gotovo svim sportovima", dodao je on.

U skladu sa navedenim, u narednim godinama se kako kaže Kažić, mora značajno povećati nivo finansijske podrške sportskim organizacijama u Crnoj Gori.

"Ako želimo vrhunske rezultate u sportu, ulaganje u sportsku infrastrukturu ne smije ostati na ovom nivou. Takođe, razvoj sporta učenika, studenata, osoba sa invaliditetom i podsticanje njihovog bavljenja sportskim aktivnostima, mora biti u fokusu, ako želimo da podignemo nivo sporta, ali i zdravlja građana", navodi se u saopštenju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.