Evo šta se dešava u vašem organizmu kada za doručak pojedete jaja
Ilustracija

Evo šta se dešava u vašem organizmu kada za doručak pojedete jaja

Dugo vremena se smatralo kako je jedenje jaja štetno po zdravlje, budući da su neke studije pokazale kako jaja sadrže visok nivo holesterola.

Međutim, nakon nekog vremena dokazano je da holesterol u jajima nije štetan po ljudsko zdravlje.

Naime, jaja sadrže vitamine A, D i E, B12, riboflavin i folat, kao i minerale jod, gvožđe, kalcijum, cink i selen. 

Pogledajte 5 stvari koje će se desiti ako dan započnete doručkom od 2 jaja:  

1. Holin iz jaja poboljšava pamćenje  

Žumance sadrži holin - ključnu amino kiselinu za prenos malih nervnih impulsa koji nam pomažu da pamtimo detalje. Studije su pokazale da dovoljna količina holina u ishrani poboljšava pamćenje i sposobnost da brzo odgovaramo. Na primjer, brže ćete se sjetiti gdje ste ostavili ključeve od kola ili mobilni telefon.

2. Lutein iz jaja poboljšava vid  

Studije su pokazale da su jaja bogata luteinom, vitaminom koji održava vid oštrim i čistim. Lutein se nalazi u očnim zenicama, štiti mrežnjaču od uticaja sunca i smanjuje rizik od katarakte.

3. Vitamin D iz jaja pomaže da se apsorbuje kalcijum  

Jaja su bogata vitaminom D koji reguliše nivo kalijuma i fosfora u krvi. Konzumacija jaja takođe pomaže tijelu da apsorbuje kalcijum, koji ojačava kosti i sprječava osteoporozu.  

4. Vitamin B iz jaja utiče na zdravlje kože, kose i jetre  

Nedostatak folata je uobičajen među ženama koje ne unose dovoljnu količinu vitamina B. Srećom, jaja su dobar izvor ovog vitamina. Folat pomaže stvaranju amino kiselina koje su neophodne za ćelijsku deobu i stvaranje crvenih krvnih zrnaca.  

5. Smanjuje se rizik od kardiovaskularnih bolesti  

Grupa istraživača iz Kanade je otkrila povezanost između redovnog konzumiranja jaja i smanjenog rizika od kardiovaskularnih bolesti i raka. Tajna je u tome što žumance sadrži dva bitna antioksidansa: triptofan i tirozin.  

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.