Uskoro i sudnica na Pravnom fakultetu, Spaić: Misija stvaranje društvene i stručne elite
Aneta Spaić

Najavila i kadrovske promjene

Uskoro i sudnica na Pravnom fakultetu, Spaić: Misija stvaranje društvene i stručne elite

Dekanka Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore prof. dr Aneta Spaić kaže da je osnovna misija Pravnog fakulteta pružanje kvalitetnog obrazovanja pravnika, kao dijela buduće društvene i stručne elite.

„Školovanje najboljih srednjoškolaca, njihova odgovorna i stručna priprema za kompeticiju na evropskom tržištu je svojevrstan cilj ove visokoobrazovne institucije“, navodi dekanka Spaić.

Na pitanje kakva je perspektiva budućih studenata Pravnog fakulteta s obzirom na uvriježeno mišljenje da je tržište rada zasićeno brojem pravnika, Spaić kaže da se broj studenata sve više smanjuje, te se, kaže, upisna politika usmjerava prema najboljem i najprobranijem srednjoškolskom materijalu. 

"Svih ovih godina za Pravni fakultet UCG se iskazuje ogromno interesovanje srednjoškolaca sa najboljim uspjehom. Stečeno znanje iz pravne oblasti daje širok spektar mogućnosti za zapošljavanje i u javnom i u privatnom sektoru. Takođe, tokom studija, studentima i studentkinjama pružene su mogućnosti za sticanje znanja na univerzitetima u inostranstvu, kroz programe mobilnosti, što pruža veće šanse za usavršavanje i izbor budućeg zanimanja", kaže dekanica Spaić.

Ona je istakla da je Pravni fakultet, već do sada, uspostavio saradnju sa svim relevantnim nacionalnim institucijama judikature, u kojima studenti stiču odgovarajuća praktična znanja i vještine u cilju što bržeg zapošljavanja. 

"U planu je i uspostavljanje Centra pravnih klinika u kome bi studenti imali mogućnost rada sa živim klijentima u okviru pružanja besplatne pravne pomoći. Takođe,  praktični aspekt nastave obuhvata analizu sudske prakse i simulacije suđenja. Posebno bih istakla međunarodna takmičenja studenata, budući da je ovakav vid međunarodnog profilisanja studenata u velikoj mjeri doprinio obezbjeđivanju atraktivnih radnih angažmana, u najboljim regionalnim pravnim kancelarijama. Međunarodna studentska takmičenja poput Phillip Jessup Moot Court Competition i simulacije suđenja u drugim pravnim disciplinama moraju biti ustanovljena i garantovana kao vannastavna aktivnost dostupna ambicioznim i najboljim studentima Fakulteta", kazala je ona.

Fakultet je obezbijedio novac za izgradnju sudnice, u namjeri da pojača kvalitet praktične nastave, a Spaić ističe da su u toku  završni radovi za opremanje iste.

"Očekujemo da će se od sljedeće studijske godine ova prostorija staviti u funkciju praktične nastave, kroz simulaciju suđenja i analizu sudske prakse. Studenti će biti u prilici da nauče procesnu i materijalnu primjenu prava na konkretne pravne situacije iz oblasti pravosuđa, kako bi bili spremni za dalje usavršavanje u ovoj oblasti i izgradili svoj status sudije, tužioca, advokata", pojasnila je ona.

Spaić ističe da su modernizacija Pravnog fakulteta koja znači iskorak u kvalitetu nastave, kadrovska osvježenja, više akadamske standarde, bolju međunarodnu saradnju i naučnu produkciju zacrtani ciljevi za njen mandatni period.

"Kadrovska obnova Pravnog fakulteta, uz stalno preispitivanje  i osvježavanje kurikuluma i usklađivanje sa uspješnim trendovima komparativnih evropskih sistema, uz jačanje konkurentnosti procesa je imperativ perioda pred nama.  Snaženje studentske i nastavničke mobilnosti uz podrazumijevanu izloženost drugim pravnim kulturama mora biti cilj kako uprave tako i studentskih organizacija.

Prostorna širenja fakulteta u vidu konstruisanja moderne biblioteke obuhvatiće i dodatnih 500 m2 studentskog prostora za dnevne boravke i istraživanja. Samo za ovu godinu planirano je novih 680 naslova u vrijednosti od 30 hiljada eura.

Nadalje, rangiranje Zbornika Pravnog fakulteta na globalno prepoznatim listama naučnih časopisa, te jačanje individualne i kolektivne naučnoistrazivačke produkcije koje nijesu samo usmjerene na bolju propulziju istraživača, već i na bolje rangiranje Univerziteta Crne Gore, ciljevi su kojima ćemo težiti.

Projektne aktivnosti koje se odnose na regionalna i međunarodna povezivanja i vidljivosti su zahtjevi modernog procesa edukacije i nauke", kaže Spaić.

Dodaje da će je u planu i osnivanje Alumni Kluba koji ima za cilj povezivanje bivših studenata, nastavnika i prijatelja Pravnog fakulteta u cilju uspostavljanja i održavanja kontakata i saradnje sa  Fakultetom.

Najavila je da je za 2020. godinu, planirana višednevna Evropska konferencija sa partnerima iz zemalja EU, na teme koje će omogućiti raspravljanje najznačanjijih pitanja u procesu evropskih integracija, a u cilju ostvarenja uloge Pravnog fakulteta u ovoj veoma važnoj fazi razvoja nacionalnog zakonodavstva, a shodno ubrzanju procesa pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji.

"Organizacija konferencija i tribina je podrazumijevana i decenijama plasirana praksa Pravnog fakulteta. Konferencije su prilika da se aktuelizuju pojedine teme, da se o njima raspravlja u najširem naučnom kontekstu i da se prezentuju rezultati istraživanja i naučni doprinosi konkretne oblasti. Fokusiraćemo se na multidisciplinarni pristup konferencijama, te na reputaciju učesnika naučnih skupova i raditi na pozivima priznatih imena  kredibilnih fakulteta i naučnih instituta iz inostranstva", zaključila je Spaić.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.