Đukanović upućuje zahtjev za aktiviranje člana 5 Sjevernoatlantskog ugovora
Ilustracija

Ukoliko Skupština usvoji prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o odbrani

Đukanović upućuje zahtjev za aktiviranje člana 5 Sjevernoatlantskog ugovora

Ukoliko Skupština usvoji prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o odbrani, predsjednik Milo Đukanović, na prijedlog ministra, donosiće odluku o upotrebi vojnih vazduhoplova i protivvazduhoplovnih sredstava članica NATO u vazdušnom prostoru Crne Gore protiv civilnih vazduhoplova koji se koriste kao oružje za izvršenje terorističkog napada i vojnih vazduhoplova koji predstavljaju prijetnju po bezbjednost Crne Gore.

To je predviđeno novim članom prijedloga zakona o Izmjenama i dopunama Zakona o odbrani, koji je Vlada utvrdila prošle sedmice,piše Pobjeda.

U predloženom dokumentu navodi se da predsjednik upućuje zahtjev za aktiviranje člana 5 Sjevernoatlantskog ugovora i prenosi ovlašćenje za komandovanje operacijama komandantu NATO nadležnom za vođenje operacija na teritoriji Crne Gore.

Član 5 Sjevernoatlantskog ugovora propisuje da će se napad na jednu zemlju smatrati napadom na sve zemlje NATO-a i da kolektivno sve saveznice imaju pravo na samoodbranu upotrebom oružane sile. On je bio aktiviran samo jednom od osnivanja NATO, nakon terorističkih napada u SAD 2001. godine.

Prijedlogom zakona predviđene su i obaveze Vlade, koje se odnose na predlaganje Strategije nacionalne bezbjednosti Crne Gore i Strategije odbrane Crne Gore, donošenja Plana odbrane i strategijskog pregleda odbrane.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.