Radite ovo tri do četiri puta nedjeljno i imaćete zdravo srce
Foto: Ilustracija

Radite ovo tri do četiri puta nedjeljno i imaćete zdravo srce

Vožnja bicikla je višestruko korisna. Održava dobru kondiciju i zdravlje, sprječava nastanak mnogih bolesti i ne zagađuje životnu sredinu.

Međutim, da bi se postigao pravi efekat ovo prevozno sredstvo treba koristiti bar od tri do četiri puta nedjeljno, bez obzira na vremenske uslove.

Redovnom jutarnjom vožnjom troše se kalorije, skida salo i jačaju mišići. Na biciklu svaki mišić postaje aktivan, a posebno kardiovaskularni sistem i srce.

Uz to, boravak u prirodi, svjež vazduh i osjećaj rasterećenosti i zadovoljstva, djeluju relaksirajuće i oslobađaju od stresa.

Da biste u potpunosti uživali u vožnji ovog popularnog dvotočkaša, važno je primijeniti nekoliko pravila.

Prije svega, treba da pravilno sjedite i odredite cilj vožnje. Pronađite svoju stazu, jer uživanje u krajoliku dok okrećete pedjale takođe djeluje opuštajuće.

Ako vožnju biciklom shvatate kao sport, treba da postignete od 60 do 80 obrtaja u minuti. Postepeno, iz nedjelje u nedjelju, povećavajte broj pređenih kilometara.

U prvoj sedmici treba da prevalite dva km za 9 minuta, u drugoj i trećoj nedjelji četiri km za 18 minuta, u četvrtoj i petoj šest km za najviše 27 minuta.

U šestoj i sedmoj bez problema treba da pređete 10 km za najviše 45 minuta, a u osmoj 12 kilometara za 53 minuta.

Novosti.rs.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.