Mugoša: CG uspostavlja moderan poreski sistem
Miomir M. Mugoša

Mugoša: CG uspostavlja moderan poreski sistem

U reformu Poreske uprave Crne Gore uložena su značajna sredstva kako bi se uspostavila moderna poreska administracija, koja može da odgovori na zahtjeve tržišta i obezbijedi visok stepen naplate javnih prihoda, kazao je direktor Poreske uprave CG Miomir M. Mugoša, na samitu guvernera, ministara finansija i direktora poreskih uprava regiona, koji je organizovao nedjeljnik NIN u Bečićima.

Panel direktora poreskih uprava posvećen je reformi poreske uprave i borbi protiv sive ekonomije.

Mugoša je predstavio aktivnosti do sada realizovane u okviru sveobuhvatne reforme Poreske uprave Crne Gore, koje obuhvataju osavremenjavanje poslovnih procesa, ulaganje u informacione tehnologije, veću autonomiju i reorganizaciju, a sve u cilju uspostavljanja moderne poreske administracije.

Naglasio je da je u projekat "Reforme poreske administracije" Vlada Crne Gore uložila značajna sredstva, imajući u vidu značaj koji ova institucija ima u sistemu javnih finansija, te iznio očekivanja da će navedeni projekat doprinijeti smanjenju administrativnog opterećenja i većem stepenu poštovanja poreskih porpisa, a samim tim i smanjenju poreskog jaza.

Kako se navodi u saopštenju Poreske uprave, osim analize postignuća u reformama, rukovodioci poreskih uprava regiona tokom panela razmatrali su pitanja izazova koje nameće ubrzani tehnološki razvoj, elektronskog prijavljivanja i plaćanja poreza, mogućnosti povećanja efikasnosti poreske administracije i uloge poreskih uprava u sistemu javnih finansija.

Posebna pažnja posvećena je promjeni pristupa poreskih uprava regiona iz reaktivnog u proaktivni, koji karakteriše prioritetno podsticanje dobrovoljnog poštovanja propisa, edukacija, otvoren i transparentan pristup i edukacija prije preduzimanja mjera za sankcionisanje neregularnog poslovanja.

Naglašena je potreba još bliže regionalne saradnje, ne samo radi razmjene informacija i iskustava, već i radi uspostavljanja jedinstvenog pristupa u suočavanju sa zajedničkim izazovima, kao što je borba protiv sive ekonomije i poreskih utaja.

Panelu direktora poreskih uprava prethodili su paneli guvernera i ministara finansija, guvernera centralnih banaka, kao i panel posevećen inovacijama u digitalnim plaćanjima.

Nedjeljnik NIN, uz institucionalno pokroviteljstvo Centralne banke (CBCG), Ministarstva finansija i Poreske uprave Crne Gore organizuje Samit već osmi put, a glavna tema ovogodišnjeg događaja je "Finansijska i monetarna stabilnost regiona u uslovima usporenog privrednog rasta u evrozoni".

Samit tradicionalno okuplja rukovodioce institucija zaduženih za upravljanje javnim finansijama i pruža priliku da se razmijene iskustva i nađu rješenja za probleme s kojima se suočavaju sve zemlje regiona.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.