Poznavanje više jezika unapređuje mentalnu fleksibilnost
ilustracija

Poznavanje više jezika unapređuje mentalnu fleksibilnost

Osobe sa znanjem dva i više jezika uspješnije su u raspoznavanju bitnih od nebitnih informacija, kao i određivanju prioriteta kod obavljanja nekoliko poslova istovremeno, u odnosu na one koji koriste samo maternji jezik.

Poznavanje više jezika unapređuje mentalnu fleksibilnost, verbalne sposobnosti, stvaranje pojmova i opšte rezonovanje, tvrde stručnjaci sa državnog Univerziteta u Pensilvaniji na osnovu obavljenih istraživanja.

"Ranije se vjerovalo da dvojezičnost i višejezičnost stvaraju zbrku, naročito kod djece, a danas znamo da je to prednost. U tome nam pomogli magnetna rezonanca i elektroencefalogram, uz pomoć kojih posmatrano kako mozak radi dok koristi dva jezika",  istakla je profesor dr Džudit Krol, rukovodilac istraživačkog tima.

Istovremeno, uz pomoć određenog aparata za praćenje pokreta očima utvrđeno je da osobe sa znanjem dva jezika brže čitaju od onih koji govore jedan jezik.

Dr Krol smatra da ovi znalci imaju razvijenije mentalne sposobnosti, zahvaljujući "žongliranju" riječima.

Povećane sposobnosti otkrivene su kod osoba u svim starosnim grupama koje su znale dva jezika, počevši od djece koja rastu kao dvojezična do onih koji drugi jezik uče kasnije.

Takođe se pokazalo i da znanje dva jezika štiti od Alchajmerove bolesti i demencije, prenose Novosti.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.