Nesreća na

Nesreća na "Šeremetjevu": Ruski putnički avion se zapalio nakon udara munje (VIDEO)

Ruski putnički avon "suhoj superdžet 100", koji se zapalio po prinudnom slijetanju na aerodrom Šeremetjevo početkom maja kada je poginula 41 osoba, izgubio je komunikaciju sa kontrolom leta posle udara munje, navodi se u preliminarnom izvještaju Međudržavnog vazduhoplovnog komiteta.

"Pošto je munja udarila u avion "suhoj superdžet 100", isključio se autopilot aktiviravši zvučni sistem za upozoravanje", navodi se u dokumentu, prenosi Tas.

Kako se ukazuje, piloti su nekoliko puta pokušali da uspostave komunikaciju sa kontrolom leta na više operativnih frekvencija, ali su to uspjeli samo preko frekvencije za slučaj vanredne situacije.

U izvještaju se ne zaključuje da je do nesreće došlo greškom pilota, navodi Rojters.

Četrdeset i jedna osoba je poginula kada se avion ruske kompanije "Aeroflot" zapalio prilikom prinudnog slijetanja na moskovski Aerodrom "Šeremetjevo".

Devetnaest osoba javilo se na liječenje, petoro upućeno u moskovske bolnice. U avionu "superdžet 100" nalazilo se 78 osoba. 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.