Novi protest majki u utorak ispred Skupštine: Pozvale građane da im se pridruže
Foto: Mina

Novi protest majki u utorak ispred Skupštine: Pozvale građane da im se pridruže

Bivše korisnice naknada za majke sa troje i više djece pozvale su građane da im se pridruže na protestu koji će biti održan u utorak, ispred Skupštine, navodeći da brane doživotno stečeno pravo koje im po Ustavu nije moglo ni biti oduzeto.

Predstavnica majki, Željka Savković zatražila je ostavke ljudi, koji su prema njenim riječima, doveli do toga da u jednoj tardicionalnoj državi izvedu majke na ulicu.

„Koliko je njihova prevara na mjestima kojima zauzimaju, pokazuje oduzeto doživotno stečeno pravo“, kazala je Savković.

Kako je istakla, to pravo po Članu 147 Ustava Crne Gore nikako ne može biti oduzeto.

Ona je kazala i da su u oktobru i decembru prošle godine ponovili svoje zahtjeve.

„Odgovor na zvaničan poziv koji smo 16. oktobra uputili šefu Delegacije Evropske unije u Podgorici, Aivu Oravu, nijesmo dobili“, rekla je Savković.

Iako je, kako je navela, posredstvom Centra za ženska prava postajala mogućnost da dobiju odgovor do toga nije došlo.

„Tačno je da smo već imali razgovor u EU, ali smo ipak htjeli da nas Orav primi, jer kao predstavnik EU zna da su sve žene i majke na prvom mjestu i da ne moraju da se bore za ono što im je Ustav u državama EU omogućio“, istakla je Savković.

Ona je kazala da je 14. jun bitan za Crnu Goru, jer su prošle godine uputile poziv Predsjedniku Milu Đukanoviću da primi majke na, kako je rekla, dobronamjeran razgovor.

„Presjednik je trebao da ispoštuje Ustav i da majkama vrati doživotno stečeno pravo“, ocijenila je Savković.

Kako je kazala, strašno je što danas u 21. vijeku, majke brane ono što ne treba nigdje u svijetu da se brani.

„Ono što brine nije više ni stečeno pravo, koliko čast i dostojanstvo koja je vjekovima kroz istoriju Crne Gore pratilo ženu“, rekla je Savković.

Ona je pozvala sve majke i njihovu djecu, kao i ostale građane da u utorak u 13 sati ispred Skupštine protestnom šetnjom pošalju poruku da „majke ipak ne odustaju“.

Kako je kazala, strplivo će čekati odluku suda u Starzburu, koja će, prema njenim riječima biti donesene u korist majki.

„Nadam se da će to odlukom crnogorski sudovi shvatiti kako je oduzeto ono pravo koje nije smjelo da se oduzme“, poručila je Savković.

Mina /RTCG

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.