Oduzete životinje dati stočarima koji nemaju sredstava da ih kupe
Dragoje Vlahović

Pozdravili odluku o oduzimanju životinja od nesavjesnih vlasnika

Oduzete životinje dati stočarima koji nemaju sredstava da ih kupe

Nevladina organizacija Prijatelji životinja Podgorica pozdravlila je odluku Uprave za bezbijednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove da se nesavjesnim vlasnicima oduzimaju životinje.

"Svakako da će se na taj način i te kako podstaći odgovorno vlasništvo nad životinjama, što je u interesu svih nas koji se bavimo ovim poslom, ali isto tako i svih građana Crne Gore. Naša organizacija podržava napore Uprave, koje ulaže za pospješivanje odgovornog vlasništva nad životinjama, kao i njihov doprinos u sprovođenju regulativa iz oblasti dobrobiti i zaštite životinja", saopštio je izvršni direktor NVO Prijatelji životinja Podgorica, Dragoje Vlahović.

Smatra da je neophodno da se inspekcijske službe ozbiljno pozabave neodgovornim vlasništvom nad životinjama.

"Svakodnevno smo svjedoci da vlasničke životinje (najčešće krupna stoka) bez ikakve kontrole šetaju po javnim površinama i magistralnim putevima, dovodeći tako u opasnost sebe, ali i učesnije u saobraćaju. Takođe, jako je važno istaći da turisti koji borave u Crnoj Gori takvu sliku o našoj zemlji predstavljaju čitavom svijetu.

Ipak, ono što je važno istaći jeste problem sa smještajem oduzetih životinja, s obzirom da Crna Gora nema prihvatilišta za krupnu stoku. Nikako ne smijemo dozvoliti da te životinje zbog nečije tuđe greške završe u nekoj od klanica", kaže Vlahović.

Odluka kako dodaje jeste dobra i pozdravljaju je, ali su mišljenja da je neophodno prethodno obezbijediti sve neophodne uslove za sprovođenje iste.

"Tu prije svega mislimo na to gdje smjestiti oduzete životinje, a da se pri tom ne dovede u opasnost njihovo zdravlje i život.

Jedan od naših predloga je da Ministarstvo poljoprivrede te životinje uvede u registar, te da ih nakon toga besplatno dodijeli porodicama iz ruralnih područja, koje žele da se bave stočarstvom, a nisu u mogućnosti da finansijski obezbijede stoku za početak bavljenja ovom perspektivnom poljoprivrednom granom. Sigurni smo da bi se na taj način riješio problem egzistencije mnogih porodica u Crnoj Gori", zaključio je Vlahović.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.