Baka Tatjana(92): Može da vam priča ko šta hoće, sreća je samo u ovome!
Ilustracija

Baka Tatjana(92): Može da vam priča ko šta hoće, sreća je samo u ovome!

Do 8 izjutra, 92-godišnja baka po imenu Tatjana već je obučena, diskretno našminkana, uredno očešljana. Spremna je da se preseli u starački dom.

Muž joj je nedavno preminuo, pa sada nema drugi izbor. Uprkos satima i satima strpljivog čekanja, ozbiljno i nepomično je sjedjela, a osmjehnula se samo jednom - kada joj je saopšteno da je njena soba spremna.

Na putu ka liftu, medicinska sestra je objasnila kako će njena mala soba izgledati. Imaće zavese koje liče na prozore. 

"O, dopašće mi se zavese", bilo je prvo što je baka Tatjana rekla i to sa entuzijazmom djeteta koje je upravo dobilo igračku o kojoj je maštalo.

Sestra se uplašila preuranjene reakcije i mogućeg kasnijeg razočaranja, pa je oprezno rekla: "Sačekajmo da ih prvo vidite. Možda vam se ne dopadnu".

"Nije važno. Sreća je ono što unaprijed odlučite. Kako moja nova soba izgleda ne zavisi od rasporeda i izbora namještaja, već od načina na koji moj mozak funkcioniše. Tu odluku donosim svakog jutra, čim se probudim. Imam izbor - da provedem cio dan u krevetu razmišljajući o svojoj bolesti i dijelovima tijela koji mi više ne pripadaju, ili da osjetim radost i zahvalnost svakog dana. Svaki dan doživljavam kao poklon i sve dok sam živa, misliću samo na lijepe uspomene", rekla je baka i dodala:

"Starost je kao račun u banci, podižeš novac koji si sam tu stavio. Savjetujem da na svoj račun uspomena stavite što više trenutaka sreće", ispričala je u jednom dahu i ponovo zaćutala.

Kasnije je otkrila svojih 5 sasvim jednostavnih pravila srećnih osoba:

- Očisti srce od zlobe;

- Očistite mozak od briga;

- Živi što jednostavnije možeš;

- Daj što više možeš;

- Ne očekuje previše.

Stil.kurir.rs

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.