Jokić DPS-u: Izvinite što vas nisam podučavao pravu i matematici
Vladimir Jokić

Jokić DPS-u: Izvinite što vas nisam podučavao pravu i matematici

Gotovo tri godine nakon lokalnih izbora u Kotoru, od kada su doživjeli još dva poraza, prvo politički, na predsjedničkim izborima, a potom pravni pred Upravnim sudom Crne Gore, kotorski DPS je poslednjim saopštenjem dotakao samo dno dostojanstva, neprijemerenog Gradu u kojem žive, navodi se u regovanju Vladimira Jokića, člana Predsjedništva Demokrata.

"Nakon što su u proteklih dvije i po godine pokušali apsolutno sve, od fabrikovanja afera, opstrukcija sa svih nivoa vlasti, prijetnji linčom, preuzimanja vlasti pravnim nasiljem i političkom korupcijom i ništa im nije uspijelo, danas, u potpunoj nemoći, traže izvinjenja i fabrikuju novu gomilu neistina. Za sve fabrikovane afere, za sve neistine, za sva podmetanja podnesite dokaze, pokrenite postupke, a ja vam stojim, i danas, kao i svakog dana, dok god budem hodao Kotorom, jednako spreman", kazaoje Jokić.

Prema njegovim riječima u Kotoru je DPS imao istorijsku priliku, da je htio, da radi za javni interes, "imao je četvrt vijeka vlast u Gradu i za četvrt vijeka nije uradio gotovo ništa".

"Kada su voljom građana razvlašteni, u njihovu uspomenu su ostali opštinski stanovi koje su, bez ikakvog kriterijuma, dijelili svim funkcionerima, ugrožen status na UNESCO listi, objekti na Verigama i u Kostanjici, zatvoreni hoteli, uništena preduzeća, kulturni programi koji su sadržali gostovanja parapsihologa i vještaca, preko 300 neriješenih žalbi građana, odluke neusklađene sa zakonom, zapisnici upravnih inspekcija, tužbe vrijedne stotine hiljada eura koje prijete javnim preduzećima, Luka bez koncesije, neostvareni strateški planovi, planovi investicija koji su podbacivali, komunalni haos u Starom gradu i po cijeloj Opštini, neodređene deponije i sumnjivi poslovi u preduzećima. Danas imamo nikada povoljniji izvještaj UNESCO, sačuvane najosjetljivije tačke u prostoru od firmi sa of šor destinacija iza kojih se redovno kriju domaći DPS-ovci, kulturne programe koji služe na ponos cijeloj državi, urednu administraciju bez zaostalih predmeta, zapisnike upravne inspekcije koji konstatuju da nema nepravilnosti, prventsvenu koncesiju za Luku Kotor, dostupnost uprave građanima, veća davanja za sport i kulturu, donacije i pomoć javnim ustanovama i komunalni red. Za vrijeme dok je tim koji predvodim sanirao rad i DPS zaostavštinu, niti jedan opštinski funkcioner nije dobio, ne stan, nego ni litru goriva ili prekovremeni sat", naveo je Jokić.

Nakon tri decenije kako kaže on, jedino čime se hvale jeste većina stvorena političkom korupcijom u Skupštini i postupanje koje je sud ocijenio kao nezakonito, a koje je grad blokiralo.

"Moja je greška što sam od onih koji se hvale onim čega bi trebalo da se stide, od onih koji su bili spremni zarad sopstvenih interesa da blokiraju cijeli Grad, tražio bilo kakvo izvinjenje. Za takav potez najprije je potrebno dostojanstvo, a potom osjećaj odgovornosti. Nažalost, posle poslednjeg saopštenja sam siguran da kod njih nema ni jednog, ni drugog.

Kada DPS od mene traži izvinjenje, spreman sam da im ga i ponudim i da se javno izvinim što nisam pronalazio više vremena u prethodnom periodu da ih podučavam pravu i matematici. Možda bi onda savladali neka ne tako jednostavna znanja poput toga da lokalna skupština ima 33 odbornika, a da 18 i 14, koliko oni navode, u zbiru daju 32. Vjerovatno bih uspio da ih za par godina dovedem do nivoa da poznaju Poslovnik, dok bi u deceniji možda uspijeli da savladamo i neki zakon, pa ne bi onako osiono zloupotrebljavali Skupštinu, a potom se pravili nemušti pred sudovima", istakao je Jokić.

Kaže i da građanima Kotora može ponuditi izvinjenje što neke stvari nisu išle brže i bolje, "zaustavljene političkim nadgornjavanjima, ali i što smo u timu zajednički na početku ocijenili da sve svoje snage uložimo u pokretanje Grada, dok smo malo snage uložili u revizije dosadašnjeg djelovanja".

"Uz ovo izvinjenje javno obećavam da ćemo to nadoknaditi, te da ću sve napore uložiti u to da se što brže započne sa revizijama u preduzećima i drugim pravnim licima. Vjerujem da će ti nalazi biti zanimljivi svima i da ćemo svi zajedno pronaći razloge zbog kojih je ovakva nervoza u redovima DPS-a u Kotoru.

Kada sam izabran za predsjednika Opštine rekao sam da ću uraditi sve da Grad ne bude po mjeri i u duhu mediokriteta zagledanih i zadovoljnih sopstvenim odrazom u ogledalu. Danas se vidi da su pisci skriveni iza saopštenja, kao i potpisnici saopštenja, bili upravo ti koji su produkovali takav duh u Gradu.

Za kraj, kao poruku lokalnom DPS-u, parafraziraću jednog pjesnika i reći da znam da bi dali sve, svoja sjećanja, svoje imetke, znanja, blago, sve, da steknete zrno časti, neprelazni prelaz koji nas dijeli. Samo to se ne može imati, ne može, osim ukoliko se već nema", zaključio je Jokić.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.