Podrška mobilnosti omladine: Potpisana dva memoranduma

Podrška mobilnosti omladine: Potpisana dva memoranduma

Danas su u Ministarstvu prosvjete potpisana dva memoranduma o saradnji u oblasti podrške mobilnosti studenata i to sa NVO Organizacija crnogorskih studenata u inostranstvu (OCSI) i Fondacijom „Visin“ koja pruža podršku stipendiranju visokoškolaca, a oba memoranduma imaju za cilj podsticanje mobilnosti omladine kroz pružanje informacija i podršku talentovanim srednjoškolacima i studentima.

6247100911018522266908883509404407328407552n

Memorandume je potpisao sekretar Ministarstva prosvjete Omer Mehmedović, sa izvršnim direktorom OCSI Aleksandrom Vučinićem i izvršnim direktorom Fondacije „Visin“ Andrejem Nedovićem. 

"Potpisivanje memoranduma podstaklo je nastojanje svih aktera da afirmišu i podrže akademske aspiracije najtalentovanijih, najkreativnijih i najambicioznijih srednjoškolaca i studenata, kao i da ih usmjere prema najboljim globalnim obrazovnim institucijama, akademijama, centrima za usavršavanje i istraživanje. 

Kroz zajedničke projekte, Ministarstvo i OCSI informisaće stručni i nastavni kadar, pedagoge, srednjoškolace i studenate o programima studija u inostranstvu, i promovisati programske stipendije", saopšteno je iz Ministarstva prosvjete.

6435896311018521400242307797307856516022272n

Nakon potpisivanja, sekretar Ministarstva prosvjete Omer Mehmedović rekao je da je Ministarstvo, svjesno značaja ulaganja u najbolje u sistemu obrazovanja, pozdravilo inicijativu OCSI s ciljem kvalitetnijeg i sveobuhvatnijeg informisanja mladih o obrazovnim mogućnostima koje im se pružaju.

„Zajedničkim snagama ćemo sprovoditi aktivnosti u cilju povezivanja crnogorskih studenata u inostranstvu, identifikacije i usmjeravanja najtalentovanijih, kreiranja stipendijskih programa, informisanja mladih talenata, kao i stručnih saradnika u Crnoj Gori o prilikama i mogućnostima koje za njih postoje na globalnom tržištu, kao i drugih aktivnosti koje će biti od koristiti mladima i u Crnoj Gori i inostranstvu. 

Ministarstvo prosvjete će zajedno sa ovim organizacijama konstantno raditi na osiguravanju efikasne tranzicije crnogorskih studenata u inostranstvu u lokalno tržište rada po završetku studija, kao i razmjene informacija sa mladima koji se integrišu u strana tržišta rada u skladu sa zakonima“, rekao je Mehmedović. 

Aleksandar Vučinić je izrazio zadovoljstvo zbog jačanja saradnje na polju obrazovanja i omladinske mobilnosti i izrazio uvjerenje da će potpisani memorandum pospješiti efikasnost djelatnosti OCSI. 

Andrej Nedović je ocijenio značajnom saradnju Fondacije „Visin“, OSCI i Ministarstva, te dodao da će Fondacija nastaviti da podržava OCSI kroz afirmaciju crnogorskih studenata, kako u inostranstvu, tako i po njihovom povratku u Crnu Goru. On je rekao i da će Fondacija nataviti sa stipendijskim programom koji se realizuje već tri godine, kako bi se pružila prilika našim studentima da se usavršavaju i nastave sa započetim aktivnostima.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.