STOP duvanskom dimu u zatvorenom prostoru: Novi zakon strogo zabranjuje pušenje u kafićima
Hrapović

Hrapović predstavio nove mjere

STOP duvanskom dimu u zatvorenom prostoru: Novi zakon strogo zabranjuje pušenje u kafićima

Vlada Crne Gore na današnjoj sjednici usvojila Predlog zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda. Ovo zakonsko rješenje strogo zabranjuje konzumiranje duvanskih proizvoda u zatvorenom, javnom i radnom prostoru. Izuzetak su jedino kazina.

Prema riječima ministra zdravlja Kenana Hrapovića, ovim zakonom se, u cilju zaštite života i zdravlja ljudi, propisuju mjere za smanjenje i ograničavanje upotrebe duvanskih i sličnih proizvoda, sprječavanje štetnih posljedica njihove upotrebe, sastojci i emisija, obilježavanje pojedinačnih i spoljašnjih pakovanja, stavljanje u promet duvanskih proizvoda i elektronskih cigareta, kao i mjere za sprječavanje izlaganja sekundarnom duvanskom dimu i obezbjeđivanje vazduha bez duvanskog dima.  

Izuzetak jedino kazina

Jedna od mjera, dodao je, odnosi se i na potpuno zakonsko ograničavanje upotrebe duvanskih proizvoda u radnom i javnom prostoru. Danas usvojenim Predlogom zakona propisan je jasan prohibitorni stav po pitanju pušenja, prije svega, u zatvorenom prostoru.

"Novim zakonskim rješenjem strogo je zabranjeno konzumiranje duvanskih proizvoda u bilo kom dijelu zatvorenog prostora u kome poslove, između ostalog, obavljaju državni i lokalni organi i službe; prostora u kome se obavljaju zdravstvena, vaspitno-obrazovna ili kulturna djelatnost; socijalna zaštita; sport i rekreacija; trgovinska djelatnost; proizvodnja, promet i skladištenje hrane; snimanje i javno emitovanje programa, kao i u prostoru u kome se održavaju sastanci i javni skupovi.Još važnije, NE DOZVOLJAVA se pušenje u bilo kojoj prostoriji ili njenom dijelu u kojoj se konzumiraju hrana i piće. Dakle, u djelovima kafića, barova, restorana u kojima se služi piće ili hrana, strogo je zabranjeno pušenje.", saopštio je Hrapović.

Kako je pojasnio, usvajanjem ovog Zakona automatski prestaje da važi Zakon o taksama na upotrebu duvanskih proizvoda i elektroakustičnih i akustičnih uređaja u ugostiteljskim objektima. 

"To znači, da više neće biti moguće plaćati takse da bi u nekom dijelu objekta bilo dozvoljeno pušenje. Ali postoji mogućnost određivanja posebnog dijela prostora koji vlasnik, odnosno korisnik odredi isključivo za tu namjenu. U tom smislu ovim Zakonom su jasno propisani uslovi izolacije, površine, pozicije i opreme tog dijela prostora.", naveo je Hrapović.

Dodao je da su, uvažavajući zahtjev Privredne komore Crne Gore i priređivača igara na sreću, s obzirom na specifičnost priređivanja igara na sreću u ovim prostorima, izuzetak  jedino kazina kojih je trenutno u sistemu pet.

"Naglašavam da su kazina izrazila spremnost da pored posjedovanja specifičnih ventilacionih aparata i prečišćivača vazduha plaćaju i takse u iznosu i na način koji odredi Vlada.", rekao je ministar zdravlja.

Zabrana i za elektronske cigarete

Nadalje, novim zakonom zadržane su odredbe iz prethodnog zakonskog akta, a koje se odnose na zabranu reklamiranja, propisivanje uslova proizvodnje, prometa i obilježavanja duvanskih proizvoda, zaštitu maloljetnih lica i sl.

Prvi put se, istakao je Hrapović, ovim zakonom propisuje obaveza proizvođača i uvoznika duvanskih proizvoda da obavještavaju Ministarstvo zdravlja, a nakon pristupanja Crne Gore Evropskoj Uniji, i Evropsku komisiju o svim bitnim podacima u vezi sastojaka i emisija supstanci duvanskih proizvoda i izmjeni tih podataka, kao i obaveza sprovođenja studija i istraživanja tržišta, sklonostima različitih grupa potrošača i sl.

"Još jedna važna novina jeste da se ovim zakonom uređuje promet i upotreba novih duvanskih proizvoda i elektronskih cigareta. I prema ovim vrstama proizvoda smo opredijelili isti stav – zabranjena je njihova upotreba u zatvorenom, tj radnom ili javnom prostoru.", rekao je on.

Takođe zabranjeno je i dodavanje aditiva sa karakterističnom aromom i aromatičnih materija koje daju miris ili ukus duvanskim proizvodima, a koje utiču na izmjenu mirisa ili ukusa proizvoda, jačinu duvanskog dima, te koji stvaraju privid da je duvanski proizvod manje opasan po zdravlje.

"S obzirom na rizike koje konzumiranje duvanskih proizvoda donosi očekujem punu i dosljednu primjenu ovog zakona. Nadzor nad sprovođenjem zakona vrši Ministrstvo, dok poslove inspekcijskog nadzora vrše Uprava za inspekcijske poslove i to preko zdravstvenih, sanitarnih, tržišnih i turističkih inspektora.Smatram da je primjena ovog zakona nacionalni interes u cilju smanjenja obolijevanja naših građana i očekujem podrškumedija za njegovu punu implementaciju.", zaključio je ministar zdravlja Kenan Hrapović.

 
Hrapović se na konferenciji za medije osvrnuo na postojeće stanje i kroz to, razloge za donošenja novog Zakona.

Podsjetio je da trenutno u regulatornom sistemu u dijelu „zabrane pušenja“ postoji zakonski propis istog naziva, Zakon o ograničavanju duvanskih proizvoda, koji je usvojen 2004. godine, te inoviran 2011. i 2016. godine.Tu je i Zakon o taksama na upotrebu duvanskih proizvoda i elektroakustičnih i akustičnih uređaja u ugostiteljskim objektima, prvi put donijet 2012. godine, a potom i novi 2017. godine.

"Ovim zakonima je u ugostiteljskim objektima dozvoljena upotreba duvanskih proizvoda, ukoliko vlasnik objekta plaća određene takse, konkretno za duvan mjesečne naknade u iznosu od 1 euro po kvadratu prostora.Međutim, iz prakse znamo da zakoni nijesu dali očekivane rezultate. Pored izrazito male naplate, a usljed preklapanja nadležnosti pojedinih inspekcija, te nemogućnosti kontrole plaćenih taksi, postavlja se pitanje koliko to košta zdravlje naših građana.", kazao je Hrapović.

Godišnje u Crnoj Gori od raka pluća oboli oko 400 lica

Kako je rekao, za nepunih 7 godina naplaćeno je svega 2,7 miliona eura po osnovu ovih taksi, što je u prosjeku godišnje nešto manje od 500.000 eura.

"Ovi budžetski prihodi su zaista simbolični i svakako nemjerljivi u odnosu na štetne posljedice upotrebe duvanskih proizvoda u ugostiteljskim objektima i neuporedivo niski u odnosu na utrošak sredstava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja.Prema podacima Instituta za javno zdravlje godišnje u Crnoj Gori od raka pluća oboli oko 400 lica, a liječenje jednog lica nas košta više desetina hiljada eura (prema podacima iz 2015. godine oko 70.000 eura).Naglašavam da je dokazano da pušači imaju 20 puta veću vjerovatnoću da obole od raka pluća u odnosu na nepušače i da konzumiranje duvanskih proizvoda za posljedicu ima nastanak maligniteta pluća kod približno 90% muškaraca i 80% žena.", naveo je ministar zdravlja.

Istakao je i da istraživanja i podaci zdravstvenih profesionalaca ukazaju na snažnu povezanost pušenja, kako aktivnog tako i pasivnog, sa 24 vrste različith oboljenja.Sve navedeno alarm je, naglasio je Hrapović, za naš sistem koji ukazuje na potrebu unapređenja, prije svega preventivnog djelovanja.

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.

Komentara: (0)

Novi komentar