Proizvodne životinje koje se ne drže u skladu sa pravilima biće oduzimane
Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja

Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove

Proizvodne životinje koje se ne drže u skladu sa pravilima biće oduzimane

S obzirom na učestalu pojavu nekontrolisanog puštanja proizvodnih životinja, najčešće goveda, koje se bez nadzora držaoca i neobilježene ušnim markicama kreću po javnim površinama i na tuđoj imovini, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove upozorava njihove vlasnike da u roku od 7 dana preduzmu sve propisane mjere za pravilno držanje i uzgoj. U suprotnom, nadležni organi će sprovesti akciju oduzimanja životinja.

Podsjećamo da vlasnik, odnosno držalac životinja, prema propisima snosi primarnu odgovornost za svoje životinje, odnosno da je odgovoran za život i dobrobit životinja koje drži, a takođe je dužan da spriječi životinju da ugrozi život, bezbjednost ili imovinu drugog lica, odnosno život i bezbjednost druge životinje.
U proteklom periodu evidentirano je više slučajeva nekontrolisano puštenih životinja na niz lokacija, uglavnom u centralnom i južnom regionu, a najdrastični primjer negativnih posledica ove pojave su „lutajuća goveda“ na teritoriji opštine Ulcinj, gdje je u poslednjih desetak godina više lica izgubilo život zbog goveda koja se nekontrolisano kreću duž puteva i po javnim površinama", kazali su iz Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove.

Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove je u prethodnom periodu, samoinicijativno ili u saradnji sa pojedinim lokalnim upravama, preduzimala mjere kako bi se nesavjesni držaoci dodatno informisali o uslovima i načinu držanja i njihovim pravima i obavezama. 

Kako su naveli, držalac je dužan da prema životinji postupa sa pažnjom dobrog domaćina i da životinji obezbijedi životne uslove koji odgovaraju njenoj vrsti, rasi, polu, starosti kao i fizičkim, biološkim i proizvodnim specifičnostima, osobinama u ponašanju, odnosno zdravstvenom stanju životinje, kao i da obezbijedi zdravstvenu zaštitu svojih životinja. 

"Stoga, pozivamo držaoce goveda da izvrše svoje zakonom propisane obaveze – da životinjama obezbjede primjerene uslove držanja i uzgoja, da ih uklone sa tuđih imanja ili javnih površina, da izvrše obeveznu identifikaciju svih životinja i propisanu zdravstvenu zaštitu, u roku ne dužem od 7 dana. U suprotnom, Uprava će u saradnji sa nadležnim državnim i lokalnim organima preduzeti mjere propisane zakonima koje podrazumjevaju inspekcijsku kontrolu uslova i načina držanja goveda, oduzimanje i uklanjanje svih životinja zatečenih na javnim površinama i tuđim imanjima, odnosno životinja koje su zatečene bez nadzora držaoca, a posebno goveda koja nijesu identifikovana ili za koje vlasnik u propisanom roku ne može da dokaže identitet životinje", zaključili su iz Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.