13 članica EU zatražilo ubrzanje evrointegracija Zapadnog Balkana

Za "dalekovidne, hrabre odluke"

13 članica EU zatražilo ubrzanje evrointegracija Zapadnog Balkana

Trinaest zemalja članica EU zatražile su ubrzanje evrointegracija Zapadnog Balkana, saopštilo je bugarsko Ministarstvo spoljnih poslova.

Kako se navodi, te članice su zatražile prije svega otvaranje pretpristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom u junu ove godine.

Taj zahtjev uputile su Bugarska, Češka, Estonija, Letonija, Litvanija, Mađarska, Italija, Malta, Austrija, Hrvatska, Slovenija, Poljska i Slovačka, prenosi BTA.

U zajedničkom saopštenju ove zemlje su istakle važnost proširenja EU na Zapadni Balkan, kao ključni instrument za postizanje održive stabilnosti, mira i prosperiteta.

Kako se navodi, sve članice EU pozivaju se da ovog mjeseca preduzmu "dalekovidne, hrabre odluke" koje bi promovisale kontinuirani napredak reformi, u skladu sa standardima i vrijednostima EU, prenosi B92 pozivajući se na Tanjug,

Proširenje EU na Zapadni Balkan ostaje jedan od prioriteta Bugarske, navodi se u saopštenju i dodaje da su dobrosusjedski odnosi, regionalna saradnja i vladavina prava "horizontalni kriterijum" za napredak zemalja kandidata za članstvo.

Dodaje se i da zemlje u regionu moraju da rade na bliskoj regionalnoj saradnji i pravim dobrosusjedskim odnosima.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.