Dječacima će se suditi za silovanje i ucjenu

Podignuta optužnica

Dječacima će se suditi za silovanje i ucjenu

Protiv trojice dječaka uzrasta od 14 do 16 godina, za koje se sumnja da su više mjeseci sa još dva školska druga, koji imaju manje od 14 godina, u Beranama zlostavljali dvanaestogodišnju djevojčicu podignute su optužnice u Višem državnom tužilaštvu u Bijelom Polju, saznaje Pobjeda.

Nakon realizovanog pripremnog postupka prema trojici maloljetnika, Više državno tužilaštvo u Bijelom Polju je, kako je saopšteno iz tog tužilačkog organa, podnijelo Vijeću za maloljetnike Višeg suda u Bijelom Polju prijedlog za izricanje krivične sankcije – vaspitne mjere upućivanje u ustanovu zavodskog tipa.

Maloljetnicima je stavljeno na teret da su počinili krivično djelo silovanje, krivično djelo obljuba sa djetetom i krivično djela ucjena – precizirano je za Pobjedu iz Višeg državnog tužilaštva u Bijelom Polju.

Tri dječaka su, kako je potvrđeno iz Višeg suda u Bijelom Polju, i dalje u specijalnoj ustanovi Centar „Ljubović“ gdje ih je sutkinja za maloljetnike tog suda Vanja Rakonjac 18. marta privremeno uputila.

Mjera privremenog boravka tri dječaka u Centru "Ljubović" može „trajati do okončanja postupka“.

U specijalnoj ustanovi Centar „Ljubović“, kako je Pobjeda ranije pisala, počelo je primjenjivanje individualnih planova za tri dječaka 21. marta, koji su, kako je saopšteno iz ove ustanove i Centra za socijalni rad Berane tada, „usklađeni sa najvišim stručnim i metodološkim standardima i principima u ovoj oblasti i urađeni su multidisciplinarno“.

Poručili su i da „kao profesionalci koji reaguju u ime državnih organa za sprečavanje nasilja, pomoć i podršku žrtvama, kao i onima koji tu pomoć trebaju, jer su se našli u ulozi počinitelja“ više „nikakve detalje o individualnim tretmanima ove djece neće iznositi u javnost, jer bi se to direktno kosilo sa njihovim pravima koja su im garantovana Ustavom i Konvencijom o pravima djeteta“.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.