Meta: Spreman sam da se povučem, iako ne razumijem zašto žele da me razriješe
Iljir Meta

Meta: Spreman sam da se povučem, iako ne razumijem zašto žele da me razriješe

Albanski predsjednik Iljir Meta rekao je da ne razumije zašto žele da ga razriješe, ali kako je kazao, spreman je da se povuče ukoliko je to izlaz iz krize u zemlji.

Prema njegovim riječima, odluku o odlaganju lokalnih izbora u Albanija zakazanih za 30. jun donio je kako bi se izbjeglo povećanje tenzija i umanjile šanse za građanski konflikt, o čemu je, kako je naveo, kao vrhovni komandant imao izvjesna saznanja, prenosi A1on.

Kako je rekao, u ovom trenutku nema mogućnosti za izbore, ali oni, dodao je, biće održani u roku kojim će biti poštovan Ustav.

Stranke je pozvao da ozbiljno pročitaju Ustav kako bi iskoristile vrijeme za rješenja koja će uključiti sve Albance u izborni proces.

"Spreman sam da donesem važne odluke u interesu države. Pozivam sve stranke da razumeju neophodnost dijaloga i pronalaska rješenja", rekao je Meta u današnjem obračanju.

On je napomenuo da u Albaniji niti je bilo, niti će biti izbora bez uredbe šefa države.

Albanski predsjednik je odgovarajući na pitanje novinara da li će zakazati sastanak stranačkih lidera rekao da će to učiniti ukoliko ne bude razriješen.

Takođe Meta je potvrdio da je odluku o otkazivanju lokalnih izbora donio neposredno nakon sastanka sa albanskim premijerom Edijem Ramom.

"Imali smo večeru u tajnosti, prije deset dana u Palati Brigada, gdje smo razgovarali i Rama veoma dobro zna koliko sam zabrinut zbog situacije u zemlji. On je trebalo da traži novi datum za izbore. Zato je i izjavio da nije iznenađen mojom odlukom", kazao je Meta.

On je odbacio bilo kakav konflikt interesa zbog činjenice da je njegova supruga Monika Kruemadi lider opozicionog Socijalističkog pokreta za integraciju, stranke koja je dio ujedinjene albanske opozicije, a opozicija je zahtijevala odlaganje lokalnih izbora.

Kako je naglasio, niko od opozicionih lidera nije znao da je on odlučio da odloži izbore.

"Na ovu odluku nije uticao niti Ljuljzim Baša, niti Salji Beriša. Ovu odluku nisam donio kako bih uspunio želje opozicije, već sa pozicije predsjednika kako bih očuvao stabilnost zemlje i dao mogućnost da obije strane sjednu i razgovaraju", objasnio je Meta.

On je izrazio uvjerenje da će politička kriza u zemlji biti riješena, ocenivši da "još postoje odgovorni Albanci i Evropljani".

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.