Zabrana prodaje vozila na dizel i benzin poslije 2040.
Ilustracija

Zabrana prodaje vozila na dizel i benzin poslije 2040.

U novi francuski zakon o mobilnosti biće unijeta planirana zabrana automobila na fosilna goriva do 2040. godine, izjavila je ministarka saobraćaja Elizabeth Born.

Bivši ministar za životnu sredinu Nikola Ilo najavio je u julu 2017. godine - na početku mandata predsjednika Emanuela Makrona - da Francuska namjerava da okonča prodaju benzinskih i dizel vozila do 2040. u nastojanju da do 2050. svede emisiju gasova sa efektom staklene bašte na nulu i postane ugljenično neutralna,prenosi Tanjug.

Ilo je u septembru 2018. podnio ostavku u znak protesta zbog manjka Makronove posvećenosti pitanjima životne sredine, a vlada je od tada retko spominjala planiranu zabranu, dijelom zbog pokreta "žutih prsluka" koji su, između ostalog, protestovali protiv ugrađivanja poreza na ugljenik u cijene goriva.

Born, koja je zamjenica Iloovog nasljednika Fransoa de Rižija, potvrdila je u intervjuu za BFM televiziju da će cilj koji je postavio Ilo biti ostvaren, prenosi Rojters.

"Cilj nam je do 2050. ugljenična neutralnost, što zahtijeva kredibilne korake za njegovo ostvarenje, uključujući i zabranu prodaje vozila koja troše fosilna goriva do 2040. godine", rekla je ona.

Dodala je da će Francuska, koja ima veliku automobilsku industriju na čelu sa PSA i Renoom, pomoći proizvođačima automobila da pređu na električni pogon, vodonik i možda biogas.

"Od početka mandata Emanuela Makrona, naš cilj je klimatski plan koji je Nikola Ilo najavio u ljeto 2017. Sada ćemo taj cilj unijeti u zakon", navela je Bornova.

Zakon o mobilnosti će takođe olakšati postavljanje stanica za punjenje električnih vozila (EV), tako što će stanari u stambenim zgradama imati pravo da zatraže ugradnju EV utikača na svojim parkiralištima.

Takođe će pružiti mogućnost kompanijama da zaposlenima daju subvencije oslobođene poreza u iznosu od 400 eura za dolazak na posao biciklima ili automobila za dijeljenje vožnje.

Born je rekla da će kompanije biti u obavezi da razgovaraju o tim subvencijama sa sindikatima u pregovorima o platama, ali da subvencije neće biti obavezne za sve kompanije. Očekuje se da će ovaj zakon, koji se trenutno razmatra u parlamentu, biti usvojen nakon ljetnjih odmora.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.