SDP: Reforma javne uprave jedan od stubova reformi u jednom društvu na kojem će da insistitira EK
Skupština CG

Usvojeni amandmani poslanika SDP o pravima radnika

SDP: Reforma javne uprave jedan od stubova reformi u jednom društvu na kojem će da insistitira EK

Službenicima u državnoj i lokalnoj administraciji vraćena su prava iz rada na način da im novčana potraživanja po tom osnovu neće zastarijevati kako su predviđali zakon o državnim službenicima i zakon o lokalnoj samoupravi koji su donijeti početkom 2018. godine., saopšteno je iz Socijaldemokratske partije.

Skupština je usvojila amandmane poslanika SDP kojima je radnicima u javnoj administraciji ovo pravo vraćeno.

Ukinuta je i neustavna retroaktivna odredba da se priznaju potraživanja samo od 2013. godine. Na ovaj način službenici će svoja prava zbog neprofesionalnog postupanja starješina moći ostvarivati pred nadležnim sudovima bez mogućnosti zastare. Ovim su službenici u javnoj administraciji ponovo izjednačeni sa pravima drugih radnika kako to predviđa Zakon o radu.

"Umjesto diskriminacije zaposlenih u državnoj upravi nadležni treba da se pozabave odgovornošću onih koji nezakonitim radom otvaraju prostor za tužbe. Reforma javne uprave je jedan od stubova reformi u jednom društvu na kojem će da insistitira Evropska Komisija, te zbog toga moramo ubrzati ovaj proces kako bi imali efikasnu javnu upravu, a zakoni ove vrste se ne smiju donositi bez analiza i na način koji će dovesti do ovakvih diskriminatorskih rješenja", saopšteno je iz SDP-a.

Kako se dalje navodi u saopštenju, SDP skreće paznju svim učesnicima dijaloga o novom zakonu o radu da imaju u vidu sadašnje odredbe zakona da novčana potraživanja iz rada i po osnovu rada ne mogu zastarijevati.

"Time se najbolje štite prava radnika od svih zloupotreba i nasilja strarješina i države prema njima u ostvarivanju njihovih prava", kazali su iz SDP-a.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.