Foto: MOD

Dakić i Garsia Servert

"Bezrezervnoj podršci Alijanse CG ispunila sve zadatke u toku integracijskih procesa"

Komandant Združenog NATO centra za vazdušne operacije (CAOC) u Torehonu (Španija), general-potpukovnik Ruben Garsia Servert boravio je danas u posjeti Ministarstvu odbrane i Generalštabu Vojske Crne Gore.

On je u odvojenim susretima razgovarao sa načelnikom GŠ, general-pukovnikom, Dragutinom Dakićem i sa državnim sekretarom, Slobodanom Filipovićem.

Dakić se zahvalio na podršci koju CAOC pruža u domenu nadzora i zaštite crnogorskog vazdušnog prostora. Imajući u vidu da je NATO donirao 3D radar Crnoj Gori.

Ističući da će Vazduhoplovstvu VCG trebati pomoć u cilju razvoja sopstvenih kapaciteta i sposobnosti, odnosno uvezivanja radara u NATINAMDS.

6257544824353841466957066237668273421287424n

On je dodao da je zahvaljujući bezrezervnoj podršci Alijanse, tokom prethodne dvije godine, Crna Gora ispunila sve zadatke u toku integracijskih procesa, čime su se stekli uslovi da se u julu formalno proglasi potpuna integrisanost Crne Gore u NATO.

General Garsija Servert je istakao zadovoljstvo dostignućima Crne Gore, kapacitetima Vazduhoplovstva VCG i stepenom integrisanosti u NATO integrisani sistem protivvazdušne i protivraketne odbrane (NATO Integrated Air and Missile Defense System - NATINAMDS). Istakao je posebno zadovoljstvo zbog nabavke 3D radara koji će, kako je dodao, unaprijediti  razvoj crnogorskih odbrambenih kapaciteta, ali i doprinos Crne Gore kolektivnom sisitemu odbrane. On je izrazio spremnost za punu podršku NATO Združenog vazduhoplovnog operativnog centra Vojsci Crne Gore u oblasti obuke kadra, razmjene iskustava i modernizacije sredstava i opreme.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.