Bijeli luk odličan za uspješno mršavljenje
ilustracija

Bijeli luk odličan za uspješno mršavljenje

Istraživanja su pokazala da bijeli luk može biti efikasan u procesu mršavljenja i da bi trebalo da bude neizbježan dio ishrane. Bogat izvor vitamina B6 i C, vlakana, mangana i kalcijuma, a igra i ključnu ulogu u kontroli tjelesne težine, piše "Žurnal nutrišn".

Ispitivanja su pokazala da je bijeli luk usko povezan sa sagorijevanjem masnoće. Dokazano je da spojevi alicina prisutni u bijelom luku stimulišu proces sagorijevanja masti.

Stručnjaci ističu da svakodnevno konzumiranje bijelog luka predstavlja odličan način za uspješno mršavljenje. Bijeli luk je takođe prirodni diuretik i povećava proizvodnju urina u organizmu, što dovodi do gubitka masti.

Osim toga, bijeli luk uspješno pomaže u sagorijevanju masnoće u pojasu stomaka, povećanjem potrošnje energije.

Posebno se preporučuje da se ujutru bijeli luk jede uz dodatak vode. U toplu vodu dodajte sok od limuna, bijeli luk i odmah popijte, savjetuju stručnjaci i tvrde da ta kombinacija rezultira gubitkom tjelesne težine.

Istraživanja su takođe pokazala da bijeli luk kontroliše nivo holesterola u krvi. Dokazano je da konzumacija ove biljke direktno utiče na krvne sudove. Bijeli luk povećava nivo testosterona, što kod muškaraca daje više energije.

Takođe, bijeli luk je poznat i kao jak prirodni antibiotik i odličan je za detoksikaciju jer eliminiše toksine i poboljšava probavu.

Izvor: Mondo

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.