Crna Gora će biti prva sledeća članica EU
Sa sastanka

Đukanović sa šefom diplomatije Češke

Crna Gora će biti prva sledeća članica EU

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je ministra vanjskih poslova Republike Češke Tomaša Petričeka koji boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori.

Đukanović je iskazao zadovoljstvo posjetom češkog šefa diplomatije, uz ocjenu da su redovni politički kontakti dobra prilika za potvrdu izuzetno dobrih i prijateljskih odnosa dvije države i važan temelj međudržavne saradnje.

Naglasio je da Crna Gora ostaje ozbiljno i konzistentno posvećena evropskoj budućnosti, vjerujući da je to jedini put izlaska Regiona iz perioda zaostajanja i nestabilnosti.

“Ukoliko želimo da otklonimo posljedice dubokog zaostajanja, put je integracija i Crna Gora nastoji da bude promoter evropskih vrijednosti u Regionu”, kazao je Predsjednik.

Prema njegovim riječima, takvo opredjeljenje, dovelo je Crnu Goru na poziciju najrazvijenije ekonomije u regionu, sa stalnim trendom rasta, dok istovremeno razvijamo institucije i unapređujemo vladavinu prava, što je potvrđeno i prijemom Crne Gore u NATO.

"Iako nema preciznih predviđanja kada će vrata EU biti otvorena za Zapadni Balkan, kada god to bude, Crna Gora će biti prva sledeća članica. Zato nijesmo opterećeni rokovima, već predano radimo na usvajanju evropskog sistema vrijednosti i evropskom kvalitetu života", poručio je Đukanović, uz ocjenu da je integracija jednako važna i za Evropu, kao uslov njene stabilnosti i globalne konkurentnosti.

U tom smislu, zahvalio je Češkoj za podršku koju pruža i našoj zemlji i regionu, kako u procesu pristupanja NATO, tako i u EU integraciji, na političkom i ekspertskom nivou. Višegradska grupa je dobra prilika za transfer iskustava regionalne saradnje, kazao je Predsjednik i pozdravio predstojeće češko predsjedavanje.

Ministar Petriček je uz ocjenu o tradicionalno odličnim odnosima Crne Gore i Češke, potvrdio kontinuitet podrške ambicioznijem procesu proširenja za sve zemllje ZB.

"Češka je uvijek podržavala kredibilnu politiku proširenja u kojoj obje strane treba da ispune obaveze, zemlje kandidati uslove za prijem, a EU da prepozna napredak i nagradi ga", kazao je Petriček.

ukanoviPetriek1

Foto:Pres Služba Predsjednika

U tom kontekstu ukazao je na podršku početku pregovora za Sjevernu Makedoniju i Albaniju, kao slanje pozitivnog signala za cijeli region. Iskazao je spremnost za saradnju sa Crnom Gorom i razmjenu iskustava, ističući da je Crna Gora lider u pregovaračkom procesu.

Sagovornici su se, kako je saopšteno iz kabineta Đukanovićs, saglasili da odlične bilateralne odnose treba unaprijediti još intenzivnijom ekonomskom saradnjom, čemu će doprinijeti i biznis delegacija koja zajedno sa češkim ministrom boravi u Crnoj Gori.

Iskazano je interesovanje za saradnjom u oblasti održive poljoprivrede, zelene ekonomije i zdravstvenog turizma, za šta Crna Gora već ima pripremljenu strategiju. Đukanović i Petriček su u tom smislu afirmisali snažnije prisustvo investitora i turista iz Republike Češke.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.